Structura de tranzactionare a BVB se va modifica prin schimbarea sectoarelor si a categoriilor, conform noului Cod al Bursei. Printre cele mai importante modificari se numara introducerea transferurilor cu unitati de fond emise de fondurile inchise de investitii. De asemenea, companiile de brokeraj vor putea sa initieze operatiuni de vanzare in lipsa cu titlurile cuprinse intr-o lista aprobata de directorul Bursei

Structura de tranzactionare a BVB se va modifica prin schimbarea sectoarelor si a categoriilor, conform noului Cod al Bursei. Vor fi introduse transferurile cu unitati de fond emise de fondurile inchise de investitii. In plus, noua configuratie a Bursei va cuprinde trei sectoare. Acestea sunt titlurile de capital, care vor cuprinde categoriile 1, 2 si 3 pentru actiuni si drepturi, precum si categoria international pentru fiecare din cele doua tipuri de valori mobiliare. Un alt sector il reprezinta titlurile de capital, care vor cuprinde categoriile 1, 2 si 3 pentru actiuni si drepturi, precum si categoria international pentru fiecare din cele doua tipuri de valori mobiliare.

Cel de-al treilea sector il constituie titlurile de credit. Aici vor fi incluse trei categorii pentru obligatiuni corporative (1, 2 si 3), obligatiunile municipale, titlurile de stat, categoria internationala obligatiuni si categoria alte titluri de credit, care va include si obligatiunile ipotecare.
In ceea ce priveste sectorul organismelor de plasament colectiv, aici vor fi tranzactionate actiuni ale societatilor de investitii si unitati de fond. "Noua structura largeste gama de instrumente financiare si tipul societatilor care pot fi listate la BVB. S-a creat un sector special pentru societatile mai mici care reprezinta sectoare financiare foarte dinamice si cu perspective bune de crestere. In plus, s-a creat si sectorul titlurilor emise de companii internationale. Speram ca toate aceste modificari ale codului Bursei sa aduca noi societati dornice de tranzactionare", a declarat Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti.
Bursa de la Bucuresti este formata, in prezent, pe trei sectoare.

Acestea sunt sectorul valorilor mobiliare emise de companii romanesti, sectorul obligatiunilor si al altor valori mobiliare emise de stat sau de autoritati ale administratiei publice centrale si locale, si sectorul international.

Valorile mobiliare emise de companiile romanesti cuprind Categoria de baza a Bursei (a II-a), Categoria I si Categoria Plus.

Capital de 8 milioane de euro pentru listare la Categoria 1

Conform noului Cod al Bursei, pentru a fi admisa la tranzactionare, societatea comerciala trebuie sa fi incheiat o oferta publica de vanzare de actiuni, in vederea listarii la Bursa, pe baza unui prospect de oferta aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Pentru listarea la Categoria 1 a Bursei, capitalurile proprii ale societatii, din ultimul exercitiu financiar, trebuie sa fie de cel putin echivalentul in lei a 8 milioane de euro. In plus, societatea trebuie sa fi obtinut profit net in ultimii doi ani si sa prezinte un plan de afaceri pentru urmatorii doi ani calendaristici.

Pentru a ramane listata la aceasta categorie, firma trebuie sa inregistreze o rata anuala de tranzactionare de 80% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiunile emitentului, sa raporteze un numar mediu de cel putin cinci tranzactii pe zi la o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 25.000 lei si sa fie tranzactionate, anual, cel putin 3% din titlurile prezente pe Bursa.

Pentru Categoria 2, firma trebuie sa aiba capitaluri proprii pe ultimii doi ani de cel putin echivalentul in lei a 2 milioane de euro. Mentinerea societatii la aceasta categorie presupune tranzactionarea emitentului in minim 40% din totalul zilelor in care pot fi operate transferuri cu actiuni, cel putin doua tranzactii bursiere si o valoare medie zilnica a operatiunilor de minimum 2.000 lei. Anual trebuie sa fie inregistrate tranzactii cu cel putin 3% din titlurile prezente pe Bursa.

Pentru a fi admise la Categoria 3, companiile trebuie sa raporteze capitaluri proprii de minimum un milion de euro, conditie valabila si pentru actiunile din statele membre si nemembre ale Uniunii Europene listate la Categoria Internationala. La aceasta categorie vor fi admise, conform noului Cod bursier, atat valorile mobiliare ale societatilor dinamice, inovatoare si cu potential de crestere din domenii in plina dezvoltare, cat si titluri ale emitentilor care au, in principiu, in obiectul de activitate dezvoltarea de tehnologii noi si implementarea acestora in sectoare cum ar fi medicina, biotehnologia, agrotehnologia, telecomunicatiile si informatica.

Pentru tranzactionarea drepturilor este necesara inregistrarea la CNVM. In plus, drepturile trebuie sa fie liber transferabile, emise in forma dematerializata si evidentiate prin inscriere in cont.

Imprumut obligatar de minimum 200.000 de euro

Pentru tranzactionarea obligatiunilor, emitentul trebuie sa incheie o oferta publica de vanzare efectuata in baza unui prospect aprobat de CNVM. In plus, imprumutul obligatar trebuie sa fie in valoare de minimum 200.000 de euro. Pentru sume mai mici decat aceasta este necesar avizul CNVM de admitere la tranzactionare.

Blocul de tranzactionare ajunge la 100 de titluri

Codul Bursei prevede ca blocul de tranzactionare a titlurilor sa fie modificat de la 500 la 100 de instrumente. Daca un instrument financiar nu poate fi tranzactionat prin intermediul blocului standard din motive obiective, dimensiunea blocului se stabileste de catre BVB, prin decizia directorului general.

"In Codul Bursei de Valori Bucuresti sunt prevazute noi categorii care se vor tranzactiona la BVB. Acest Cod Bursier reconfigureaza arhitectura instrumentelor financiare si a cotei Bursei, dupa modelul european. In acest moment suntem o Bursa europeana si este important ca BVB sa faca fata competitiei europene", a mai precizat directorul BVB.

Tranzactii in lipsa numai cu decizia directorului BVB

Brokerii vor putea efectua tranzactii in lipsa numai cu titlurile firmelor cuprinse intr-o lista a valorilor mobiliare eligibile, stabilita de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin decizie a directorului general. Decizia inclusa in codul BVB va deveni operationala dupa aprobarea reglementarilor Depozitarului Central privind imprumutul de valori mobiliare, in conformitate cu contractul incheiat intre BVB si Depozitar.

Vanzarile in lipsa sunt incluse in categoria tranzactiilor in marja, reglementate anul trecut printr-un regulament elaborat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Lista valorilor mobiliare eligibile cu care se pot initia operatiuni de vanzare in lipsa, care va include valorile mobiliare cele mai lichide de pe piata, va fi stabilita la inceputul fiecarui semestru, prin decizia directorului general si va fi publicata in prima zi lucratoare a lunilor ianuarie si iulie.

Directorul general va avea oricand posibilitatea sa modifice componenta acesteia, in functie de evolutiile pietei. Un ordin aferent operatiunii de vanzare in lipsa poate fi introdus in sistemul de tranzactionare dupa finalizarea unei operatiuni de imprumut al valorilor mobiliare care fac obiectul respectivului ordin. Volumul minim pentru ordinele de bursa aferente operatiunilor de vanzare in lipsa este de un bloc de tranzactionare (100 de instrumente financiare).

In momentul introducerii in sistemul de tranzactionare a unui ordin aferent operatiunii de vanzare in lipsa, agentul de bursa va notifica BVB aceasta caracteristica a ordinului. BVB va publica in sumarul zilnic de tranzactionare, pentru fiecare valoare mobiliara, volumul total al tranzactiilor de vanzare in lipsa notificate in ziua respectiva. Codul Bursier, adoptat de actionarii Bursei de Valori Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie, se afla in curs de avizare la CNVM.

Lichiditate mare la sfarsit de saptamana

Dupa ce inceputul saptamanii a fost caracterizat prin scaderi si lichiditate redusa, in sedinta de ieri de la BVB au fost inregistrate tranzactii in valoare de 22,37 milioane lei, desi indicii bursieri au avut o evolutie aproape invariabila. Indicele BET, al celor mai lichide 10 companii a crescut cu doar 0,01%, in timp ce indicele compozit, BET-C, s-a apreciat cu 0,04% fata de sedinta precedenta. Singurul care a crescut ceva mai mult este indicele celor cinci societati de investitii financiare care s-a apreciat cu 0,67%.

Cea mai tranzactionata companie a fost SNP Petrom, pentru care au fost tranzactionate 10,91 milioane de actiuni, la o valoare totala de 5,857 milioane de lei. Titlurile SNP Petrom nu au variat fata de sedinta precedenta, incheind la acelasi pret de joi. Cotatia companiei Rompetrol Rafinare Constanta s-a depreciat cu 0,12% fata de sedinta de joi.

Societatile de Investitii Financiare au inregistrat o valoare totala a tranzactiei de 12,81 milioane lei, reprezentand 58% din valoarea totala a tranzactiilor. SIF Oltenia a fost vedeta intre SIF, cu 1,930 milioane de actiuni schimbate, in valoare totala de 5,05 milioane de lei. Aceasta este urmata de SIF Moldova cu 1,81 milioane de actiuni, la 3,66 milioane de lei. Banca Transilvania a inchis la pretul de joi, in timp ce titlurile BRD s-aub scumpit cu 1,18%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.