La Bursa de Valori Bucuresti, ziua de joi a reprezentat o continuare a corectiilor incepute inca de la inceputul saptamanii. Daca la sfarsitul sedintei de vineri indicele BET inregistra o valoare de 7.755 pc., dupa inchiderea sedintei de joi, acesta se afla la nivelul de 7.632 pc., in depreciere deci cu 1,6%, potrivit raportului zilnic de tranzactionare SSIF Broker SA. In ce priveste indicele care exprima sintetic evolutia societatilor de investitii financiare (BET-FI), de la inchiderea de vineri acesta s-a mai depreciat cu peste 2%, ajungand la 44.348 pc.

Aceasta ca urmare a deprecierilor inregistrate de toate cele cinci societati de investitii financiare, dintre care SIF2 si SIF5 s-a remarcat prin valoarea tranzactiilor de aproximativ 3,5 milioane lei in fiecare caz. S-au tranzactionat 1,32 milioane actiuni SIF5 intre 2,62 si 2,65 lei/actiune, iar ultimul pret al zilei a fost de 2,63 lei/actiune. Scaderea de pe SIF5 a fost de 0,38% pe date zilnice, mai moderata decat cea din cazul actiunilor SIF2, unde corectia a fost de 0,98, cu un pret de inchidere de 2,02 lei/actiune. SIF1 a scazut cu 0,87%, pana la 2,28 lei/actiune, SIF3 s-a depreciat pana la 2,04 lei/actiune, procentul fiind vorba de 0,49 pc., iar SIF4 a scazut cu 1,39%, 1,42 lei/actiune fiind pretul de referinta de joi.

In sectorul bancar, actiunile BRD-Groupe Societe Generale s-au aflat pe un trend descendent, confirmat si de sedinta de miercuri, cand pretul de inchidere al zilei a fost de 17,1 lei/actiune. Joi aceste actiuni au suferit o noua depreciere, minimul fiind atins la inchiderea bursei, la 16,9 lei/actiune, echivalentul unei deprecieri de 1,17%. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au reusit sa faca nota discordanta cu restul actiunilor lichide, cel putin la nivelul pretului de inchidere. Acesta a fost in cazul bancii clujene constant la 1,06 lei, pe fondul unor tranzactii de 0,95 milioane lei. Actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au inchis ziua in usoara crestere, la 0.51 lei/actiune, insa pe fondul unor tranzactii mai mici.

Sectorul petrolier a fost scutit de scaderile de preturi care au afectat BVB joi, asta dupa ce deprecierile de marti si miercuri au fost mai importante pentru aceste actiuni. Titlurile SNP au reusit o stabilizare a cotatiei dupa o depreciere importanta venita dupa raportarea rezultatelor la jumatatea anului. De la un maxim de pret de 0,565 lei/actiune, acesta a ajuns joi la 0,54 lei/actiune, constant comparativ cu inchiderea de miercuri. Totusi, pe finalul sedintei s-a constatat o presiune la vanzare pe aceste titluri, pretul maxim al zilei fiind la 0,55 lei. Rompetrol Rafinare (RRC) a reusit o apreciere moderata venita dupa cinci sedinte consecutive de scadere, ajungand la pretul de 0,0811 lei/actiune, cu o diferenta pozitiva de 1,12% fata de pretul de miercuri, care era de 0,0802 lei.

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.