In ciuda faptului ca guvernatorul BNR a apreciat, saptamana trecuta, ca evolutia veniturilor bugetare pana in luna iulie ar putea avea ca efect un nivel al deficitului la final de an sub cel programat, executivul ia in calcul un proiect de rectificare bugetara incendiar. Conform acestuia, deficitul bugetar ar putea urca chiar la 2,7%.

Obiectivul privind deficitul bugetului general consolidat pentru acest an va fi majorat de la 2,5% la 2,7% din produsul intern brut, prin suplimentarea cheltuielilor cu 2,176 miliarde de lei, reprezentand 0,7% din PIB, si cresterea veniturilor estimate cu 1,747 miliarde de lei, insemnand 0,5% din PIB.

Modificarile vor fi operate printr-o noua rectificare a bugetului pe 2006, iar PIB-ul luat in calcul este de 330,3 miliarde de lei. Din totalul cheltuielilor suplimentare, 503 milioane de lei vor fi alocate pentru cheltuieli de personal, 102,9 milioane de lei pentru bunuri si servicii, 43,8 milioane de lei pentru dobanzi, 130 milioane de lei pentru subventii, 405,5 milioane de lei pentru transferuri si 791,3 milioane de lei pentru cheltuieli de capital. La acestea se adauga 200 milioane de lei pentru Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului.

Fonduri suplimentare vor fi acordate Ministerului Educatiei si Cercetarii (715,4 milioane de lei pentru cheltuieli de capital), Ministerului Muncii (431,3 milioane de lei pentru pensiile agricultorilor, veterani de razboi, indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare pentru incalzirea locuintei), Ministerului Administratiei si Internelor (245,9 milioane de lei, din care 100 milioane de lei pentru cheltuieli de personal, 69,5 milioane de lei pentru pensii, 41,2 milioane de lei pentru bunuri si servicii si 34,2 milioane de lei pentru cheltuieli de capital).

Alte fonduri vor fi alocate Ministerului Agriculturii (130 milioane de lei pentru sprijinirea producatorilor agricoli), Ministerului Sanatatii (77 milioane de lei pe sold, prin sume suplimentare de 105,6 milioane de lei pentru finantarea investitiilor la spitale, 3 milioane de lei pentru cheltuieli de personal si 1,8 milioane de lei reprezentand transferuri catre institutiile publice, respectiv prin reduceri de 29,7 milioane de lei la capitolul active nefinanciare, de 2,8 milioane de lei la programe pentru sanatate si de 0,9 milioane de lei pentru aparatura medicala si echipamente de comunicatii de urgenta).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.