Miscarea guvernului de a mari de zece ori taxele pe capital a infierbintat lumea afacerilor. Fara exceptie, toti reprezentantii diferitelor comunitati de afaceri au lansat scenarii apocaliptice, avertismente care tin de lipsa de maturitate a pietei financiare romanesti si au tinut sa spuna ca bugetul nu cistiga mare lucru din “zeciuiala.”

Totusi, asa cum observa analistul Matei Paun, Romania taxa cistigurile din plasamente financiare cu o cota simbolica, de numai 1a, ceea ce ii dadea profilul unui paradis fiscal, din perspectiva plasamentelor in bancile, fondurile mutuale sau actiunile romanesti. Politica fiscala in privinta cistigurilor din piata financiara este insa extrem de diferita de la tara la tara si reflecta interesele statului pentru a dezvolta pietele respective. Tari mici ca Letonia, de exemplu, nu taxeaza nici unul din cistigurile financiare. Romania pare a fi prea saraca, dar cu nevoi mari si nu-si permite sa nu impoziteze afacerile infloritoare, lasa sa se inteleaga analistul Gabriel Biris.

Cu o fiscalitate simbolica pe cistigurile de capital, sistemul fiscal romanesc a favorizat ani la rind dezvoltarea pietei financiare, spune Matei Paun. Singura, fiscalitatea relaxata n-a dus insa la dezvoltarea pietelor financiare. Statisticile comparative arata ca suma tuturor banilor plasati de romani in piata financiara reprezenta 16% din Produsul Intern Brut (PIB). In Polonia, suma plasamentelor populatiei in piata financiara reprezinta jumatate din PIB, in ciuda cotei de 19% de impozit. "Un sistem fiscal rezonabil si sustenabil taxeaza toate cistigurile. Unul dintre efectele cotei unice, care a insemnat reducerea cu 9% a impozitului pe profit si plafonarea la 16% a veniturilor din munca, este, pe termen scurt si mediu, micsorarea veniturilor bugetului. Era clar ca trebuia pus ceva in loc", a sustinut Biris.

Brokerii spun insa ca, cel putin in privinta impozitarii cistigului din vinzarea actiunilor, statul trebuia sa pastreze impozitul de 1a, cel putin pina in momentul in care articuleaza un program fiscal rezonabil. "Daca ne comparam cu tarile europene, sa spunem ca acolo statul iti recunoaste pierderile din vinzarea actiunilor, pentru ca pe piata cistigi si pierzi. In Ungaria nici nu exista impozit pe acest cistig. Ar fi fost mai bine daca statul incepea prin a lista companii pe piata, sa vada cum se dezvolta si apoi sa se gindeasca sa impuna taxe mai mari", considera Dan Paul, presedintele unei companii de brokeraj.

Bulgaria nu ia taxe

Bulgaria, colega noastra de candidatura la aderarea in Uniunea Europeana, duce si ea o politica mai curajoasa de stimulare a pietei financiare deoarece nu impoziteaza nici cistigurile din dobinzi, nici pe cele din fonduri mutuale, dividende sau din vinzarea actiunilor. Bulgarii impoziteaza insa cu 20% cistigurile din beneficiile asigurarilor de viata, dar nu taxeaza veniturile obtinute din asigurari daca acestea nu depasesc 10% din totalul veniturilor unei persoane. Restul tarilor din zona est-europeana au taxe substantial mai ridicate, care nu jeneaza insa dezvoltarea puternica a pietelor financiare.

Polonia taxeaza toate cistigurile de capital cu 19%

Polonia, care are una dintre cele mai interesante burse europene, taxeaza atit veniturile din dividende, cit si cistigurile din vinzarea titlurilor de valoare listate la bursa cu o cota "unica" de 19%, arata un studiu publicat de grupul financiar UniCredit. Polonia percepe un impozit de 19% pe veniturile obtinute din depozitele bancare, egal cu cel aplicat cistigurilor din plasamentele in fonduri mutuale.

Bursa din Budapesta a atras investitori sofisticati si a listat cu succes compania petroliera Mol sau banca OTP care a avut suficienta forta sa vrea sa cumpere Banca Comerciala Romana. Ungaria taxeaza veniturile din dividende cu doua cote diferite, de 20% si 35%, dar nu impoziteaza cistigurile din capital. Cistigurile din depozite bancare sint taxate cu 18%, iar cele din fondurile de pensii private, atunci cind sint incasate, sint impozitate dupa modelul Uniunii Europene, de la un anumit nivel in sus. Cehia taxeaza cu 15% veniturile din depozite bancare, din dividende si cistigurile obtinute din incasarea primelor de asigurari. Slovacia ataca veniturile financiare cu o cota de impozit de 19a, aplicata cistigurilor din dobinzi bancare, din fonduri mutuale si din vinzarea actiunilor si obligatiunilor.

Impozitele pe cistiguri din actiuni

Tara Dividende Cistig din actiuni
Cehia 15% 0%
Ungaria 20%/35% 0%
Polonia 19% 19%
Slovacia 0% 19%
Croatia 15% 0%
Bulgaria 15%/0% 0%
Romania 5% 1%
Turcia 10% 0%
Estonia 0% n.a.
Lituania 15% 0%/15%
Letonia 0% 0%
sursa: UniCredit


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.