Desi cotizatia este consistenta, statul ofera despagubiri mai mult de forma

In ultimii doi ani, toate firmele din Romania, dar si institutiile publice au fost obligate sa cotizeze 0,5% din fondul de salarii pentru asigurarea de accidente de munca si boli profesionale. Pina acum, banii dati de patroni s-au strins intr-un fond gestionat de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), care a capatat statut de asigurator. Fondul a devenit functional de la inceputul acestei luni. Vestea ca CNPAS a devenit asigurator a pus pe jar firmele private din industria de profil. Acestea acuza institutia ca, in loc sa ofere o protectie adecvata, aplica principiul "jaf la drumul mare".

Asiguratorii privati acuza: concurenta neloiala!

Sefii firmelor private de asigurare s-au aratat deranjati si de faptul ca CNPAS a dobindit statut de asigurator. Ei spun ca, in numele asa-zisei protectii sociale, piata romaneasca a asigurarilor este concurata neloial, iar afacerea lor nu mai este profitabila. Cum cotizatiile la Fondul de Risc si Accidente sint obligatorii, firmele de pe piata de profil sustin ca romanii vor asocia acest produs de asigurare cu un bir in plus. "CNPAS a devenit asigurator, administreaza un fond pentru care se cotizeaza obligatoriu, dar nu se supune supravegherii comisiei de pe piata privata a asigurarilor. In plus, CNPAS beneficiaza de garantii din partea statului. Si este firesc sa ne intrebam unde este competitia loiala", a mai spus Moldovan.

Supararea asiguratorilor este cu atit mai mare cu cit, daca un patron ar incheia aceasta polita la o firma privata de profil, potrivit Codului Fiscal, prima se considera avantaj salarial si se impoziteaza ca atare. "Se impoziteaza mult mai mult. Astfel, firmele private nu mai au nici o sansa sa incheie astfel de polite pentru ca deductibilitatea nu exista", a adaugat Tudor Moldovan.

Despagubiri

• Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80a din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele sase luni anterioare producerii accidentului. In primele trei zile de incapacitate, indemnizatia este suportata de angajator, dupa care revine CNPAS. Indemnizatia se acorda timp de 180 de zile in interval de un an.
• Compensatia pentru atingerea integritatii (cazuri precum mutilarea unei persoane in urma unui accident de munca) se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute comunicate de Institutul National de Statistica.
• Pina la recuperarea capacitatii de munca, salariatii asigurati au dreptul la medicamente, analize si servicii medicale, cazare si masa in unitatile medicale, precum si la tratamente balneare, cheltuielile fiind suportate de catre CNPAS.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.