Cifra de afaceri obtinuta de industria romaneasca de software si servicii IT in Bucuresti s-a ridicat, in 2003, la 480 de milioane de dolari, reprezentand 63% din totalul industriei, reiese dintr-un studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Potrivit Mediafax, activitatile de dezvoltare software (produse si servicii) si exporturile sunt concentrate in special in Bucuresti, de unde au provenit jumatate din exporturile de software si servicii, dar si in centre din vestul si centrul tarii: Timisoara, Cluj, Brasov, Sibiu, zone preferate pentru investitiile straine in industria de software. Din totalul firmelor de software si servicii IT, in Bucuresti sunt amplasate 36% dintre acestea (peste 3000 de firme) cu 11.300 de angajati (45%).

Al doilea centru software si servicii IT din Romania este Timisoara, care a detinut, in 2003, 10% din personal, 9,5% din veniturile totale si 25% din exporturi. Urmeaza in ordine Cluj, cu 4,7% din cifra de afaceri totala, Iasi (2,7%), Brasov (2,7%), Prahova (2,4%), Constanta, Sibiu si Mures.

Locatiile cele mai cautate sunt si cele mai scumpe, se mai arata in studiul ANIS. In Timisoara, salariul mediu brut este cu 50% mai mare decat media pe intreaga industrie de software, in timp ce in centre ca Iasi sau Constanta, salariul se situeaza sub jumatate din media pe tara. La polul opus centrelor dezvoltate din Romania se afla o serie de judete din sudul Munteniei si al Moldovei - Olt, Calarasi, Teleorman, Ialomita, Vaslui - in care veniturile totale obtinute de companiile IT nu depasesc un milion de dolari, iar personalul se cifreaza la cateva zeci de salariati.

Cele mai dezvoltate zece judete din punct de vedere IT, inclusiv Bucurestiul, acumuleaza 87% din cifra de afaceri a industriei de software si 81% din personal, iar ultimelor 10 judete le revin doar 1% din cifra de afaceri si, respectiv, 2% din personal.

Potrivit lui Mircea Vuici, consultant IT&C in cadrul ANIS, cele mai dezvoltate regiuni ale Romaniei, dupa Bucuresti, sunt cea de Vest, Centru si Nord-Vest, care acumuleaza impreuna 34% din personalul industriei si 22% din cifra de afaceri, in timp ce regiunile Sud-Vest, Sud, Sud-Est si Nord-Est totalizeaza doar 21% din personal si 15% din cifra de afaceri, in conditiile in care ponderea lor in populatia totala este de 57%.

O solutie pentru stimularea dezvoltarii industriei in regiuni ca Moldova, Muntenia, Oltenia este crearea de parcuri tehnologice in orasele cu centre universitare", a subliniat Florin Talpes, presedintele ANIS


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.