Masura BNR de majorare a rezervelor minime obligatorii la lei da roade pe piata bancara. Atragerea banilor de la populatie a devenit o preocupare pentru multe banci

Bancile comerciale din Romania au devenit mult mai active pe segmentul de economisire de cind BNR a decis sa majoreze rezervele minime obligatorii in moneda nationala de la 16 la 20%. Obligate sa imobilizeze la banca centrala sume importante si pe de alta parte sa crediteze mai mult in moneda nationala decit in valuta, bancile comerciale au inceput sa acorde atentie sporita instrumentelor de economisire, sperind sa determine populatia sa scoata leii de la saltea.

Masura cu dublu impact

Saltul extrem de puternic al creditarii in lei din ultimul an a ajutat mult BNR din perspectiva controlului politicii monetare prin pirghia dobinzii. Pe de alta parte, diminuarea ritmului de crestere a creditului in valuta, din cauza masurilor dure de contracarare impuse de banca centrala, a obligat bancile sa treaca agresiv la creditarea in lei. Faptul a condus la cresterea gradului de indatorare a populatiei si implicit la alimentarea consumului pe credit ingrijoratoare din perspectiva presiunilor inflationiste.

Obligarea bancilor, pentru prima oara in ultimii sase ani, sa tina in depozit la banca centrala 20% din resursele in lei a fost o masura care urmareste un dublu efect. Pe de o parte, se doreste o temperare drastica a imprumuturilor, iar pe de alta, se stimuleaza economisirea, bancile fiind obligate sa gaseasca resursele necesare atit pentru constituirea rezervelor in cauza, cit si pentru a-si asigura banii necesari creditarii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.