Cind vorbim de mall-uri ne gindim la cumparaturi, distractie, multi bani cheltuiti. Mall-urile sint considerate adevarate "temple" comerciale ale societatii de consum. Principala caracteristica a mall-urilor romanesti este ca toate sint investitii, fie integrale, fie partiale, ale companiilor straine. Si asta pentru ca o astfel de investitie este de ordinul zecilor de milioane de euro. Am aflat, insa, ca exista o firma romaneasca care vrea sa construiasca un mall 100% romanesc.

Compania Moldova Universal din Iasi va construi, in centrul orasului Botosani, un centru comercial de tip mall, valoarea investitiei fiind estimata la circa 30 de milioane de euro. Centrul comercial va fi construit pe un teren de circa 6.000 de metri patrati, din care 4.800 de metri patrati apartin municipalitatii, restul fiind achizitionat de la proprietari privati. Cladirea va avea o structura formata din parter si sase niveluri, ceea ce inseamna o suprafata construita de circa 23.000 de metri patrati.

In proiect este prevazuta amenajarea mai multor cinematografe, restaurante, sali de bowling si spatii de joaca pentru copii. Investitia initiala era stabilita la circa 21 de milioane de euro, dar amenajarea acestor spatii suplimentare a ridicat valoarea proiectului la aproximativ 30 de milioane euro.

Se asteapta autorizariile

Proiectul se afla in prezent in stadiul obtinerii autorizatiilor administrative, iar lucrarile vor incepe in aceasta toamna sau cel tirziu la inceputul anului viitor. Termenul stabilit in contract pentru finalizarea lucrarilor este de 24 de luni de la inceputul santierului.

De remarcat ca firma Moldova Universal desfasoara activitati in domeniile hotelier, imobiliar, alimentar si media. Totusi, de unde are o firma atitia bani pentru a investi intr-un mall si de ce intr-un oras ca Botosaniul, unde numai despre bogatia locuitorilor nu putem vorbi? Explicatia este simpla. In primavara acestui an, grupul de firme Moldova a vindut centrul comercial Moldova Mall din Iasi companiei britanice de investitii imobiliare Equest Balkan Properties, pentru 34,5 milioane de euro. Si, oricit ar parea de ciudat, reprezentantii firmei sint convinsi ca si un oras ca Botosaniul are potential de dezvoltare.
Tocmai de aceea, Moldova Universal vrea sa dezvolte si alte afaceri in zona, printre care un complex rezidential compus din patru blocuri cu opt etaje, valoarea investitiei fiind evaluata la circa 10 milioane de euro.

Fiecare oras cu `templul` lui

Pe de alta parte, compania TriGranit si-a anuntat recent intentia de a construi mai multe centre comerciale in orase precum Cluj-Napoca, Brasov, Constanta, Craiova, Pitesti, Iasi si Timisoara.

"In vara aceasta incepem lucrarile de constructie a centrului comercial si de agrement Polus Center Cluj-Napoca, proiect in valoare de 140 de milioane euro cuprinzind, printre altele, magazine, cinematografe si restaurante. Pasul urmator al dezvoltarii TriGranit, in Romania, va fi realizat la Constanta, cu un proiect similar celui de la Cluj, care va avea spatii comerciale, birouri si probabil si locuinte", a declarat Janos Halasz, director in cadrul TriGranit Romania.

Totodata TriGranit va realiza proiectul Esplanada din Bucuresti, cu o valoare estimata intre 800 de milioane de euro si un miliard de euro, care va cuprinde spatii cu o suprafata desfasurata pe 800.000 de metri patrati. Prima faza a proiectului vizeaza constructia cladirilor de birouri, a spatiilor de retail si a centrului comercial, ulterior urmind sa fie dezvoltate si spatiile rezidentiale. Ansamblul va avea spatii de birouri cu o suprafata de 210.000 de metri patrati, locuinte dezvoltate pe o arie de 90.000 de metri patrati si spatii comerciale si de distractie insumind 120.000 de metri patrati.

Modelul unguresc

"La Budapesta am reconfigurat complet o intreaga zona, aproape parasita, si am construit un proiect important, Millenium City Center, pe malul Dunarii, care a atras o dezvoltare accelerata a intregii zone. Sintem convinsi ca Esplanada va avea un impact similar asupra Bucurestiului cu cel al Millenium asupra Budapestei", a mai spus Halasz.
Proiectul din Budapesta a vizat constructia unor centre comerciale, hoteliere, rezidentiale si culturale. Corporatia TriGranit a fost infiintata in 1997, dezvoltind pina in prezent proiecte de circa doua miliarde de euro in state precum Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia si Croatia. Potrivit conducerii companiei, extinderea TriGranit va continua pe piete precum Rusia, Ucraina si Serbia.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.