Investitorii, atrasi de apropiata aderare la Uniunea Europeana, au marit cifrele de afaceri ale firmelor de consultanta financiara. Aproximativ 250-280 milioane de euro este valoarea la care a fost estimata piata de profil. Insa o cuantificare precisa nu poate fi realizata, deoarece piata se afla in plin proces de expansiune. O alta cauza este faptul ca multi jucatori nu-si fac publice rapoartele financiare.

Previziuni

Jucatorii de pe piata considera ca volumul afacerilor derulate in 2005 a depasit un sfert de miliard de euro, iar previziunile pentru anul in curs ii fac sa stea linistiti atunci cand vine vorba de profituri. Valoarea pietei se va dubla in 2006, asa cum cea a anului trecut a fost tripla fata de anul 2004, deoarece tot mai multe firme vor intra in joc, singura limita fiind trasata de numarul specialistilor din domeniu, dupa cum apreciaza coordonatorul de marketing al Ernst&Young, Elena Badea. Expansiunea pietei de consultanta este asteptata si de alti jucatori.

Reprezentantul Deloitte&Touch, Mirela Loghin, considera ca actualul ritm de crestere a economiei va determina companiile locale sa apeleze la servicii profesionale de consultanta pentru a-si pastra pozitia, iar multinationalele vor avea nevoie de asistenta pentru a se adapta la mediul de afaceri local.

Controlul companiilor straine

Ernst&Young a inregistrat o crestere de 30% in 2005 fata de 2004, afacerile derulate cifrandu-se la 18 milioane de euro, iar profitul net la 1,6 milioane. Potrivit propriilor estimari, compania este lider al pietei de profil in acest moment, serviciile oferite acoperind servicii financiar-bancare, industria IT si telecomunicatii, industria energetica, utilitati, productie, retail, bunuri de consum, constructii si imobiliare. Numele companiei este legat de cele mai importante investitii straine, precum si de ale celor mai profitabile societati romanesti din clasamentele de profil, conform reprezentantilor Ernst&Young. Reteaua nationala include 140 de unitati.

Deloitte&Touch Romania a raportat o cifra de afaceri de peste 13 milioane de euro pentru anul precedent. Portofoliul firmei include nume ca Lafarge Arcom, TVR, Ministerul Economiei, Rompetrol, Mittal Steel sau Petrom. Deloitte s-a implicat in privatizarea complexelor energetice de la Turceni, Rovinari si Craiova, realizand analize si pentru privatizarile SIDEX si Romvag. In acest an, compania a oferit consultanta A&D Pharma in vederea contractarii unui imprumut sindicalizat de 100 milioane de euro si a asistat fiscal si juridic GE Capital pentru realizarea unei investitii de 140 milioane de euro. Pentru companie, Erste Bank este client traditional in strainatate, fapt ce a contat la desemnarea Deloitte Romania in calitate de consultant in tranzactiile CEC si BCR.

In 2005, KPMG Romania, auditorul fondului Proprietatea, a derulat afaceri de 14,6 milioane de euro. Reprezentanta locala s-a inscris in trendul ascendent care a marcat activitatea intregii companii la nivel mondial. Situatia este similara si pentru Pricewaterhouse Coopers, care a raportat o crestere globala a veniturilor de 17 procente, in conditiile in care fondurile intrate in bugetele filialelor au avansat cu 12% fata de datele raportate in 2004.

Cifra de afaceri (CA) a BDO Corporate Finance pentru 2005 s-a ridicat in jurul valorii de trei milioane de euro, iar profitul net nu a depasit un milion de euro. Compania ofera, pe langa serviciul de evaluare financiara care reprezinta mai putin de 5% din CA, servicii de planificare a afacerii, consultanta privind fuziuni si achizitii, precum si reevaluari contabile.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.