Ministerul Economiei vrea sa inchirieze cinci termocentrale catre Nuclearelectrica si Hidroelectrica pentru rezerve de capacitate destinate productiei de energie electrica

"Ministerul Economiei analizeaza posibilitatea ca termocentralele Doicesti, Braila, Deva, Borzesti si Paroseni sa fie inchiriate de companiile cu riscuri in functionare asa cum sunt Nuclearelectrica si Hidroelectrica. Acesta ar fi primul pas catre transferul termocentralelor la cele doua companii, transfer care poate avea loc numai daca autoritatea de concurenta aproba ajutorul de stat pentru Termoelectrica si astfel compania evita falimentul", a declarat pentru NewsIn directorul general al Directiei de Politica Energetica, Alexandru Sandulescu.

Oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a adaugat ca termocentralele ar putea fi folosite de Hidroelectrica pentru asigurarea riscului hidrologic in caz de seceta, de calamitate etc., iar Nuclearelectrica va folosi, la randul ei, o parte din aceste termocentrale pentru a-si onora contractele in cazuri de oprire programata sau automata (avarie) a singurului reactor, aflat, in prezent, in functiune.

Directorul general din MEC a refuzat sa spuna cum ar putea fi impartite cele cinci termocentrale pe cogenerare (productie simultana de electricitate si energie termica) intre companiile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, dar a subliniat ca termocentrala de la Paroseni este dorita de producatorul de energie hidro.

Potrivit lui Sandulescu, si in trecut, cele doua companii foloseau electricitatea produsa de cele cinci termocentrale pentru a-si onora contractele de livrare atunci cand nu producea, dar nu le aveau si in exploatare.

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din Romania, va inghiti societatea Termoelectrica, in cazul in care Consiliul Concurentei va aproba stergerea datoriilor acesteia, cifrate la 1,2 miliarde de euro, a declarat, marti, ministrul Economiei, Codrut Seres. "In cazul in care Consiliul Concurentei nu va aproba stergerea datoriilor, Termoelectrica va intra in faliment", a spus ministrul Seres.

Societatea Termoelectrica mai are in portofoliu in prezent, centralele de la Doicesti, Braila, Deva, Borzesti si Paroseni. Ministrul Economiei a spus ca in ciuda situatiei financiare grave a Termoelectrica, pentru centralele din subordine exista investitori interesati sa exploateze termocentralele pana la darea in folosinta a altora noi dupa care sa le dezafecteze si valorifice probabil ca fier vechi. Potrivit lui Seres, compania spaniola Iberdrola si-a exprimat interesul pentru termocentrala de la Deva, Romenergo pentru termocentrala Borzesti iar companiile AES, Brikel si Prisma pentru Electrocentrale Doicesti. El a adaugat ca termocentrala de la Paroseni este singura deja modernizata din cele cinci.

La inceputul lui august, oficialii Comisiei Europene si-au dat acordul de principiu pentru ca Termoelectrica sa beneficieze de stergerea datoriilor istorice, insa decizia finala apartine autoritatii de concurenta de la noi din tara. "Cei de la Bruxelles au fost de acord (cu stergerea datoriilor- n.red.) pentru ca s-a demonstrat ceea ce noi spunem de mult: din punct de vedere operationa, Termoelectrica desfasoara o activitate profitabila, deci merita salvata", declara ministrul Economiei la revenirea in tara a delegatiei oficiale.

Termoelectrica se afla intr-o situatie financiara dezastruoasa, din cauza datoriilor acumulate in timp care au ajuns la ora actuala la 1,2 miliarde de euro. Dintre acestea, circa 800 de milioane de euro sunt datorii acumulate la stat, diferenta reprezentand-o datoriile comerciale, adica imprumuturile contractate de companie pentru achizitia de combustibili. Pentru salvarea societatii de la faliment, Ministerul Economiei a transmis, la inceputul lui mai, Consiliului Concurentei o notificare prin care cere autorizarea stergerii a debitelor neachitate catre bugetul de stat.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.