Nici nu s-au linistit bine apele pe bursa dupa crahul de miercuri, ca un nou scandal este gata sa izbucneasca. Ieri, societatile de investitii financiare au fost suspendate de la tranzactionare pentru doua zile.

"Potrivit comunicatului oficial al CNVM, atit astazi, cit si miine actiunile societatilor de valori mobiliare nu se mai tranzactioneaza pe bursa. Prin acest comunicat CNVM obliga Consiliile de Administratie ale SIF-urilor sa ia in discutie eliminarea sau modificarea prevederilor din actele constitutive referitoare la limitarea pragului de 0,1% pentru detinatorii de actiuni" sustine Mihai Biscau, director general adjunct la Intercapital Invest.

Comunicatul CNVM ar fi trecut neobservat daca nu ar fi surprins rapiditatea cu care s-a miscat comisia dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Popescu, declarase zilele trecute ca va cere societatilor de investitii financiare schimbarea pragului referitor la detinerea de maxim 0,1% din totalul actiunilor pentru actionarii societatilor de investitii financiare. "Pare o decizie politica, dar pe piata se cerea de mai mult timp eliminarea paragrafului referitor la pragul de 0,1%" mai spune Mihai Biscau. Domnia sa este de acord ca membrii consiliilor de administratie ale societatilor de investitii financiare pot elimina paragraful cu pricina sau pot creste pragul de la 0,1% la doar 0,11%."

Interese mari pe bursa

Presedintele societatii de administrare a SIF Muntenia, Teodor Mihaescu, spune ca "suspendarea a fost foarte bine facuta in contextul declaratiilor ministrului Finantelor, Ionut Popescu. Numai ca CNVM cere consiliilor de administratie sa incalce legea pentru ca schimbarea pragului de 0,1% se poate face numai de catre Adunarea Generala a Actionarilor". Mai mult, domnia sa sustine ca nimic nu se intimpla in ultimul timp pe bursa chiar asa de haotic cum se sugereaza de catre unii politicieni. "Unii au cistigat in aceste zile sume mari de bani. Bineinteles cei 'avizati>>. Cei neavizati, prapaditii care detin si ei acolo o mie de actiuni la societatile de investitii financiare le-au vindut de frica" mai spune Teodor Mihaescu.

Partea buna a lucrurilor este ca ieri bursa a inceput sa-si revina. Indicele bursier BET a crescut cu 5,43% recuperind o mare parte din pierderea suferita cu o zi inainte.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.