Dupa ce a adunat praf prin sertare, proiectul de asigurare obligatorie a locuintelor a fost scuturat si pus din nou pe tapet. Autoritatile au analizat obiectiile companiilor de profil si au admis modificarea unor prevederi. Se asteapta ca Guvernul sa adopte in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind asigurarea locuintelor.

Ideea de a obliga cetatenii sa-si asigure locuintele e vehiculata de un an, dupa ce Romania a fost lovita de un val de catastrofe: inundatii, alunecari de teren si un cutremur. Asta deoarece s-a constatat ca apetitul romanilor pentru acest tip de asigurare nu a crescut nici dupa ce au vazut ce poate face natura din casele lor. De fapt, asigurarea obligatorie a functionat pana in 1995, dar cei mai multi cetateni o plateau fara sa stie pentru ce se achita odata cu impozitele pe locuinte.

Introducerea unui sistem de asigurari obligatorii pentru locuinte s-a incercat si in Turcia, cu sprijinul Bancii Mondiale, acum cativa ani, dupa ce tara a fost zguduita de un sir de cutremure foarte puternice. In ciuda obligativitatii, rezultatul obtinut a fost unul modest. Aria de cuprindere in asigurare a ajuns abia la 20-30% din total. Motivul a fost ca nu s-au gasit solutii pentru a-i obliga pe cetateni sa se asigure. In plus, au aparut probleme juridice serioase pentru ca nu poti sa impui unui proprietar sa nu faca ce vrea cu proprietatea lui. De aceleasi probleme s-au izbit si autorita-tile romane atunci cand s-au apucat sa elaboreze legislatia din domeniu.

Modificari propuse de asiguratori

Dupa ce s-au consultat cu firmele de asigurari, autoritatile au modificat proiectul legislativ privind asigurarea obligatorie a locuintelor, eliminand prevederea privind constituirea unei societati de reasigurare la capitalul careia sa participe firmele de profil. Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor prevedea, in forma sa initiala, ca firmele de asigurare sa participe la constituirea Companiei de Reasigurare Impotriva Dezastrelor (CRID). Aceasta masura a fost criticata de firmele de asigurare, care au recomandat autorita-tilor crearea unui "pool de asigurare".

Companiile au aratat ca toti asiguratorii vor subscrie riscurile de cutremur, inundatie si alunecari de teren in numele gestiunii comune (pool), care se va ocupa de plasarea acestora in reasigurare pe pietele internationale. Potrivit reprezentantului Ministerului Administratiei, Fondul de Garantare a Asiguratilor nu va participa la infiintarea acestui pool.

"Guvernul se va imprumuta de pe pietele externe cu o suma de ordinul sutelor de milioane de euro pentru capitalizarea pool-ului si plata primelor de asigurare in primul an, pentru sprijinirea schemei de asigurare", a declarat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei. El a precizat ca beneficiarii de ajutor social nu vor fi obligati sa achite primele de asigurare, iar in cazul apartamentelor de bloc asigurarea locuintelor va putea fi realizata de catre asociatiile de proprietari.

Valoarea anuala a primelor de asigurare va fi cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de tipul de locuinta. La o prima de 10 euro, valoarea asigurata este de 10.000 de euro, iar prima de 20 de euro corespunde unei valori de asigurare de 20.000 de euro.

Asigurari benevole

Anul trecut, in domeniul asigurarilor de locuinte si bunuri s-a inregistrat o modesta crestere, dar aria de cuprindere in asigurare ramane in jurul procentului de 10% din totalul locuintelor. Unul dintre motivele care explica aceasta situatie este si incapacitatea companiilor de asigurari de a merge cat mai aproape de potentialii clienti, in mediul rural sau in oraselele mai mici.

Pe de alta parte, un alt motiv ar fi ca oamenii asteapta introducerea obligativitatii asigurarii locuintelor pentru ca in acest caz primele de asigurare sunt mai mici, de numai 20 de euro pe an, suma pentru asigurarea riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren. "Prima de asigurare este prea mica si va fi nevoie in continuare de interventia Guvernului daca despagubirile in caz de catastrofa vor depasi fondurile adunate de companiile de asigurari prin colectarea asigurarii obligatorii", considera Cristian Constantinescu, directorul general al firmei de asigurari Allianz-Tiriac.

In prezent, pentru o casa din beton, folosita ca locuinta permanenta, prima de asigurare este cuprinsa intre 35 si 50 de euro/an, in functie de riscurile asigurate. In plus, de regula se asigura si bunurile din casa, iar sumele asigurate se inscriu intre 2.000 si 30.000 de euro, pentru care se platesc prime anuale cuprinse intre 0,2 si 0,45% din suma asigurata.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.