Cinci companii de asigurari au subscris in primele sase luni ale anului prime in valoare totala de aproximativ 402 milioane euro. Comparativ cu primul semestru al anului trecut valoarea consemneaza o crestere medie de 19,62%. Potrivit CSA, pe parcursul anului trecut volumul primelor subscrise pe categoria asigurari generale si a asigurarilor de viata a crescut cu 17,01% fata de anul precedent.

Cu exceptia ING Asigurari, care si-a prezentat rezultatele doar pe primele cinci luni, si a BCR Asigurari (rezultate doar pe categoria asigurari generale) principalii jucatori de pe piata si-au anuntat rezultatele pe primul semestru. Astfel, Allianz Tiriac, desi cu un profit mai mic, ramane leader in ceea ce primeste volumul de prime subscrise urmata de Asirom, Omniasig, ING Asigurari si BCR Asigurari.

De mentionat ca Astra Asigurari, unul dintre cei mai importanti jucatori din piata nu si-a anuntat inca rezultatele pe primul semestru. In 2005 piata asigurarilor a inregistrat o cifra de afaceri totala de aproximativ 1,2 miliarde euro, potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. CSA estimeaza pentru 2006 un volum total de prime de aproximativ 1,6 miliarde euro reprezentand o crestere de 25% fata de anul 2005.

BCR Asigurari, prime in crestere fata de anul trecut

BCR Asigurari a raportat, in primul semestru, venituri din prime in suma de 50,5 milioane euro, in urcare cu 26,5% fata de rezultatul consemnat in intervalul ianuarie-iunie 2005, potrivit datelor asiguratorului. La finele anului 2005, actionarii BCR Asigurari au hotarat transferul politelor de viata catre societatea specializata BCR Asigurari de Viata.

Rezultatele din primul semestru al acestui an includ numai veniturile din activitatea de asigurari generale. In primul semestru al anului 2005, BCR Asigurari a incheiat polite de 141,4 milioane de lei, din care contractele de asigurari de viata au insumat 45,85 milioane de lei. Luand in calcul doar activitatea pe segmentul asigurarilor generale, primele subscrise de BCR Asigurari au crescut cu 87,2% comparativ cu intervalul ianuarie-iunie 2005.

Din datele asiguratorului reiese ca asigurarile de credite au reprezentat 41,91% din portofoliul actual al BCR Asigurari, urmate de politele de mijloace de transport terestru - 35,7% si RCA - 10,22%. Infiintata in anul 2001, BCR Asigurari are un capital social de 30 milioane de lei.

Principalul actionar este Banca Comerciala Romana (direct si prin subsidiare), cu o participatie de 81,74%, restul titlurilor revenind mai multor angajati ai grupului BCR. Compania a incheiat anul 2005 cu un profit net de 14,28 milioane de lei, in scadere fata de anul precedent, cand rezultatul net s-a ridicat la 19,37 milioane de lei. Conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), veniturile din primeale BCR Asigurari au insumat in 2005 296,88 milioane de lei, in crestere cu 105% fata de 2004. Societatea dispune de o retea nationala de distributie de 167 de sucursale si agentii si are aproximativ 1.100 angajati.

Allianz-Tiriac, in continuare pe primul loc

Compania de asigurari Allianz-Tiriac ramane leader de piata in privinta volumului de prime subscrise. Desi cu un profit in scadere asiguratorul a inregistrat o crestere de 39,1% a primelor subscrise in comparatie cu primul semestru al anului trecut. Compania Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat, primul semestru, cu un volum total al subscrierilor din prime de 153 milioane de euro, potrivit datelor publicate de grupul Allianz. Profitul operational a scazut de la opt milioane de euro, la 30 iunie 2005, la patru milioane de euro la finele lunii iunie a acestui an.

Omniasig, prime de 64,25 milioane euro

Compania de asigurari Omniasig a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 64,25 milioane euro in primul semestru al anului 2006 si un profit inainte de impozitare de 1,64 milioane euro. La nivelul volumului de prime brute subscrise asiguratorul a inregistrat o crestere de 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In portofoliul companiei, cea mai mare pondere au inregistrat-o asigurarile auto, cu prime brute subscrise in valoare de 23,31 milioane euro. Capitalul social al Omniasig este in valoare de 29,41 milioane euro. Incepand cu anul 2005, pachetul majoritar de actiuni al Omniasig, care era detinut de catre TBIH Holding Company NV, a fost preluat de catre grupul Wiener Stadtische. Wiener Stastische detine 70,71% din actiunile societatii, iar compania Financiara SA, 20,24%.

ING, asigurari de viata de 50 milioane euro pe primele cinci luni

ING Asigurari de Viata a avut un volum al primelor brute subscrise pe primele cinci luni ale anului de 177,4 49,7 milioane euro, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania a facut un profit net de 4,1 milioane euro pe primele 5 luni. Numarul de angajati a crescut cu 25 de la inceputul anului, ajungand la 266.

Asirom, crestere de trei ori sub medie

Asirom a incheiat primele sase luni ale anului cu un volum al primelor subscrise de circa 100 milioane euro, in crestere cu 7,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania a revenit pe profit in urma punerii in aplicare a unui plan de reducere a cheltuielilor realizat impreuna cu o companie internationala de consultanta, care a dus la scaderea cheltuielilor cu 10%.

Compania a redus cheltuielile de achizitie a politelor de asigurare RCA, renuntand sa vanda aceste polite prin intermediul brokerilor de pe strada, care cereau comisioane de 40-50% din valoarea politei.

Orasanu: Exista interes pentru Asirom, dar firma nu trebuie delistata

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului intentioneaza sa vanda prin intermediul Bursei de Valori pachetul de 6,38% din actiunile Asirom si contesta decizia actionarilor privind delistarea societatii de asigurari. "Exista interes pentru Asirom. Este, insa, o problema tehnica, pentru ca actionarii majoritari vor sa delisteze societatea, ceea ce ar face mai putin valoros pachetul detinut de AVAS. Am contestat in instanta prima decizie a AGA si cred ca vom obtine castig de cauza si pentru a doua hotarare", a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Directorul Directiei Generale de Administrare si Privatizare a AVAS, Adrian Ciucur, a declarat agentiei Mediafax ca Autoritatea a initiat procedurile pentru vanzarea pachetului de la Asirom, iar in urma unei licitatii a fost desemnat intermediar al tranzactiei societatea de servicii de investitii financiare Broker SA din Cluj. Potrivit raportarilor Regisco din data de 5 mai 2006, pachetul majoritar de actiuni al Asirom se afla in proprietatea Interagro, cu o participatie de 50%. Interagro, firma omului de afaceri Ioan Niculae, actioneaza concertat cu alte firme din grup, respectiv rafinaria Astra Romana.

Ceilalti actionari ai Asirom sunt fondurile de investitii Broadhurst - 14,93% si QVT - 12,23%, precum si AVAS cu 6,38%. Actionarii au decis in luna martie delistarea companiei si au propus un pret de 0,3409 lei pe actiune care sa fie platit investitorilor care vor sa se retraga din societate. Actiunile Asirom au fost tranzactionate pe piata Rasdaq ultima data la 7 aprilie, la 0,6 lei. Delistarea a fost contestata de actionarii minoritari. Asirom si-a propus pentru acest an obtinerea unui volum de prime de 695 milioane lei, in crestere cu peste 21% fata de nivelul de 573,4 milioane lei raportat anul trecut. Asigurarile generale vor avea o contributie de 593 milioane de lei, iar cele de viata de 102 milioane de lei, potrivit reprezentantului companiei.

Anul trecut, Asirom a incasat prime in valoare de 490,86 milioane de lei din asigurari generale si de 82,56 milioane de lei din asigurari de viata. De asemenea, Asirom vrea sa treaca pe profit in acest an, dupa ce in 2005 a consemnat pierderi de 36,1 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.