Ziua de luni a fost una a consolidarilor de pret pentru majoritatea actiunilor listate la bursa romaneasca, aparitia de vineri a rezulatatelor financiare pentru prima jumatate a anului pentru trei dintre societatile de investitii financiare nefiind de natura sa initieze un nou val de aprecieri, se arata in analiza inctocmita de catre SSIF Broker SA.

O imagine sintetica este data de evolutia indicilor calculati de BVB: indicele BET s-a apreciat cu 0,21% pe date zilnice, pana la nivelul de referinta de 7.800 pc., iar indicele BET-FI, relevant pentru evolutia societatilor de investitii financiare, a crescut cu 0,23%, dupa ce in sedinta de vineri stabilise un nivel de 44.379 pc. la inchiderea bursei. Din nou SIF2 a fost cel mai tranzactionat emitent dintre cele cinci societati de investitii financiare, cu o valoare cumulata de 3,15 milioane lei, tranzactiile realizandu-se intre 2,02 si 2,05 lei/actiune, cu pretul de inchidere in crestere cu 0,49%, la 2,05 lei.

Cu actiunile SIF5 s-au realizat tranzactii in valoare de 1,86 milioane lei, pretul de inchidere fiind stabilit la 2,56 lei/actiune, in apreciere cu 0,79%. Tranzactiile cu actiunile SIF3 s-au realizat intre 2,02 si 2,04 lei/actiune, dar cu un pret de inchidere care s-a inscris si el in tendinta zilei, constant la 2,03 lei. SIF1 a crescut cu 0,43%, pana la nivelul de 2,34 lei/actiune, iar SIF4 a pierdut la acest capitol 0,69%, cu un pret de inchidere de 1,44 lei/actiune. Tranzactiile cu actiuni SIF au insumat 9,1 milioane lei, din cele 17,1 milioane lei tranzactionate pe actiunile listate la BVB. Aceasta valoare a tranzactiilor este una modesta comparativ cu ultimele 12 sedinte de tranzactionare, cand media zilnica a tranzactiilor s-a situat peste nivelul de 25 milioane lei.

Cu actiunile TLV s-au realizat tranzactii in valoare de 1,6 milioane lei. Daca media de tranzactionare a zilei a fost la 1,07 lei/actiune, cu un maxim al zilei de 1,08 lei, inchiderea bursei a consemnat un pret de referinta de 1,06 lei/actiune, la acelasi nivel cu cel de vineri. Actiunile Compa Sibiu (CMP) au cunoscut o apreciere a pretului de 3,96% in sedinta de luni, pana la nivelul de 1,05 lei, asta dupa ce vineri actiunea scazuse cu 1,9%, pana la pretul de 1,01 lei.

Aprecierea de pret de luni a fost insotita si de un volum bun de tranzactionare, de aproximativ 300.000 actiuni. Rezulatatele financiare ale companiei la jumatatea anului erau asteptate pentru dupa-amiaza de luni. Volumul tranzactionat pe SNP nu a fost unul deosebit, in conditiile in care cele 2 milioane actiuni transferate nu au reusit sa influenteze pretul de tranzactionare a acestor actiuni, constant la 0,55 lei. BRD a inchis ziua la 17,3 lei/actiune, din nou indecis, iar RRC si-a continuat aprecierea din ultimele sedinte la nivelul pretului de inchidere al zilei, insa din nou pe un volum al tranzactiilor care nu a impresionat. S-au tranzactionat 8 milioane actiuni ale acestui emitent, iar pretul de 0,0855 lei/actiune de la sfarsitul zilei consemna o crestere de 2,52% comparativ cu ziua de luni.

Valoarea schimburilor pe societatile listate pe RASDAQ si tranzactionate pe platforma BVB a fost de 2,2 milioane lei, de aici mai mult de 1,2 milioane fiind datorate tranzactiilor cu actiunile Romanta Estival Neptun (ANTA), IOR Bucuresti (IORB) si IUS Brasov (IUBR).

Silviu TURC
Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.