Tigarile se vor scumpi, in medie, cu aproximativ 3.000 - 3.500 lei/pachet, ne-au declarat reprezentanti din industria tutunului. Cresterea are la baza devansarea pentru 1 aprilie a maririi accizelor la produsele din tutun, convenita cu FMI. Majorarea preturilor se va face insa in mai multe etape, unii producatori anuntand deja cresteri de 1.000 lei/pachet. Aceasta scumpire a tigarilor ar putea ajunge la 7.000-9.000 lei/pachet, in cazul in care Guvernul si FMI vor considera ca incasarile bugetare sunt insuficiente pentru a acoperi golurile provocate de introducerea cotei unice si vor decide o crestere suplimentara a accizei incepand cu 1 iulie sau 1 octombrie.

Pe langa aceste cresteri de preturi, producatorii din industria tutunului se tem de faptul ca devansarea calendarului de crestere a accizelor sau cresterea suplimentara a acestora fata de calendarul convenit cu U.E. vor alimenta contrabanda cu tigari dinspre Rusia, Ucraina si Moldova, invadand piata cu produse ieftine si netaxate, cu consecinte negative asupra incasarilor la buget. "Astfel de masuri contrazic politica fiscala a actualului guvern, indreptata spre transparenta si scoaterea la suprafata a economiei subterane", ne-au declarat reprezentantii producatorilor. Mai mult, acestia acuza Guvernul ca devansarea majorarii accizelor produce distorsiuni pe piata si in relatiile cu U.E. "Declaratiile recente cu privire la devansarea calendarului privind accizele sunt pentru mediul de afaceri tot atatea semnale de instabilitate si lipsa de predictibilitate. Tendinta de pedepsire a bun-platnicilor nu face decat sa ne ingrijoreze.

Din punct de vedere legal, orice modificare in privinta nivelului sau calendarului de crestere a accizei contravine prevederilor in vigoare ale Codului fiscal, precum si documentelor de pozitie incheiate cu UE", au mai spus producatorii. Unii solicita ca intregul lant de la producator la detailist sa vanda produsele de tutun exclusiv pe baza de licenta, motivand ca astfel se reduce, pe de o parte, contrabanda, iar pe de alta parte se intareste controlul in ceea ce priveste interzicerea tigarilor catre minori. De asemenea, acestia solicita o crestere a accizei pentru toate produsele din tutun, avand in vedere ca, de exemplu, acciza pentru un trabuc de 10 dolari reprezinta numai 300 de lei din pret.

Bauturile alcoolice se vor scumpi, in medie, cu 20 la suta

Cea mai mare crestere de acciza, care va intra in vigoare la inceputul lunii aprilie, se va inregistra in cazul bauturilor alcoolice. Nivelul acestei taxe va creste de la 280 euro/hl de alcool pur pana la 410 euro/hl alcool pur. "Pretul la producator va creste in medie cu 20 la suta", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant. Astfel, potrivit acestuia, o sticla de vodca, ce costa in prezent 50.000 lei, va costa dupa 1 aprilie aproximativ 63.000 lei, pretul de vanzare en-detail. "Noi suntem foarte incantati de introducerea cotei unice de impozitare, deoarece, pe langa faptul ca ne asteptam la o crestere a consumului, au fost luate deja unele masuri de limitare a evaziunii fiscale si de inchidere a producatorilor ilegali. In plus, producatorii de bauturi alcoolice vor trebui sa obtina autorizatiile de mediu si certificatul de atestare a calitatii ISO 9001. Multe dintre firmele care lucreaza in prezent nu vor avea nici o sansa sa mai vanda bauturile pe care le produc", a conchis Romulus Dascalu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.