Actionarii Nova Bank nu sunt la curent cu o eventuala retragere a licentei de functionare a bancii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si se asteapta la o preluare a bancii de catre un fond american de investitii.

"Nu am aflat inca de vreo posibila retragere a licentei bancii si m-ar mira, pentru ca actionarii au fost de acord, in iunie, cu preluarea bancii de catre fond american de investitii, Mass Financial Corp. SIF Moldova are un pachet nesemnificativ din actiunile bancii, in jur de 3%", a declarat pentru NewsIn Catalin Chelu, membru in boardul SIF Moldova.

Potrivit unor surse din mediul bancar, banca centrala ar fi retras, saptamana trecuta licenta de functionare a Nova Bank, deoarece banca n-a reusit sa-si majoreze rezervele minime obligatorii la nivelul impus de BNR si nu avea lichiditati si fonduri proprii suficiente. Contactat de NewsIn, prim viceguvernatorul Florin Georgescu, care coordoneaza departamentul de supraveghere a BNR, a declarat ca banca centrala nu a publicat nici un anunt oficial in acest sens si ca nu poate comenta posibilitatea vreunei retrageri de licenta.

Purtatorul de cuvant, Mugur Stet, nu a infirmat, dar nici nu a confirmat retragerea licentei Nova Bank de catre BNR. El a precizat ca o asemenea decizie a consiliului de administratie al bancii centrale intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial. Licenta de functionare poate fi retrasa unei banci in situatia in care banca respectiva nu mai indeplineste conditiile de functionare, a mai spus Stet.

Potrivit autoritatii fiscale, Nova Bank avea datorii catre diversele bugete ale statului, la finalul lunii iunie, de aproape un milion de lei (peste 936.000 lei), suma echivalenta cu peste 262.000 euro. Restantele fata de bugetul de stat se ridicau la 116.670 lei (32,693 euro). Obligatiile restante la bugetul asigurarilor sociale de stat ale Nova Bank, dupa primul semestru al acestui an, erau de 515.665 lei (144.500 euro). Obligatiile restante la bugetul asigurarilor pentru somaj ale bancii se ridicau la 79.829 lei, potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

La finalul primului semestru din 2006, Nova Bank avea active in valoare de 29 milioane lei (8,12 milioane euro), in scadere cu 100.000 lei fata de sfarsitul anului trecut si avea cota cea mai mica din piata bancara romaneasca, de 0,02%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.