Primele brute subscrise anual pe cap de locuitor in Romania sunt de circa 57 euro, ceea ce reprezinta jumatate din valoarea inregistrata in statele Europei Centrale si de Est si de 35 ori mai putin decat in cele ale Europei Occidentale

Conform statisticilor, in 2005, densitatea medie a asigurarilor in tarile Europei Centrale si de Est a fost de 110 euro pe cap de locuitor, in timp ce, in tarile occidentale, densitatea medie se situa la aproape 2.000 de euro pe cap de locuitor. Piata romaneasca a asigurarilor a depasit, in 2005, 1,2 miliarde euro (venituri din prime brute subscrise), gradul de penetrare (prime brute subscrise raportate la Produsul Intern Brut) fiind de circa 1,54%(in crestere fata de 2004, cand acest indicator era de 1,46 la suta).

"Romania mai are cativa ani buni pana sa atinga o rata de penetrare a asigurarilor situata macar la nivelul mediu inregistrat in tarile Central si Est Europene. Aici, rata medie de penetrare in 2005 a fost de 2,66 la suta", a declarat pentru Rompres, reprezentantul Allianz tiriac, Marius Onofrei. Fata de alte tari europene, diferentele sunt si mai mari. in Europa Occidentala, de exemplu, primele brute subscrise in acest sector reprezinta circa 8,5%din Produsul Intern Brut.

La nivel mondial, cele mai avansate tari din acest punct de vedere sunt Japonia (grad de penetrare de 10,5%si densitate a asigurarilor de aproximativ 3.000 euro pe cap de locuitor) si Statele Unite ale Americii (cu o pondere a primelor brute subscrise din activitatea de asigurari de noua%din PIB si o valoare medie a primelor subscrise pe cap locuitor de peste 2.900 euro).

Specialistii din domeniu spun ca, in ultimii ani, cererea de polite de asigurari facultative de locuinte a inregistrat un ritm de crestere destul de ridicat, ea concentrandu-se in principal in zonele urbane si mai ales in orasele mari. Potrivit legii, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si in Romania asigurarea locuintelor va fi obligatorie, insa reprezentantii acestei industrii considera ca este dificil de previzionat care va fi reactia proprietarilor de locuinte la impunerea unei asemenea legi.

"In mod normal, vom putea vorbi despre eficienta actului normativ propus daca gradul de cuprindere in asigurare va depasi un minim de 85% (adica, din totalul locuintelor aflate in proprietate privata " care se situeaza la nivelul a aproximativ opt milioane, cel putin 85% - adica circa 6,8 milioane locuinte - se vor asigura)", a precizat reprezentantul Allianz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.