Agentia Nationala de Administrare Fiscala a elaborat un proiect de act normativ potrivit caruia toti platitorii de TVA, la 31 decembrie a acestui an, vor trebui trebui sa-si schimbe codul fiscal de platitor de TVA. Practic, vor trebui preschimbate toate certificatele de imatriculare eliberate de catre Registrul Comertului pentru cel putin 600.000 de firme, inregistrate ca platitori de TVA
Cauza acestei masuri exceptionale este Regulamentul CE nr. 1798/ 2003 privind cooperarea administrativa in domeniul TVA, potrivit caruia fiecare stat membru al UE trebuie sa dispuna de o baza de date electronica, ce trebuie actualizata permanent, astfel incat sa contina informatii complete si exacte referitoare la numerele de identificare TVA, atribuite de statul membru si valoarea totala a livrarilor intracomunitare de bunuri efectuate de catre toti operatorii identificati in sensul TVA in statul membru.

Potrivit comunicatului ANAF, "in aceste conditii, toate persoanele juridice care sunt inregistrate ca platitori de TVA la data de 31 decembrie 2006 trebuie sa-si preschimbe codul de inregistrare ca platitor de TVA in codul de inregistrare in scopuri de TVA. Comunicatul ANAF nu precizeaza o data-limita pana la care va trebui efectuata aceasta operatiune, dar in trecut au mai fost preschimbate inca de doua ori actele de inmatriculare ale firmelor inregistrate in Romania: prima data la mijlocul anilor 90, cand s-a decis majorarea capitalului social, iar a doua oara dupa ce Registrul Comertului a trecut la Ministerul Justitiei si a fost introdus codul unic de inregistrare. De fiecare data, operatiunea a durat cativa ani, termenele initiale fiind prelungite de mai multe ori, iar firmele care nu au respectat respectivele proceduri au fost radiate din Registrul Comertului.