Consiliul de administratie al bancii centrale a decis sa pastreze neschimbat nivelul dobanzii anuale de politica monetara, de 8,75%, sa mentina masurile de temperare a expansiunii creditului neguvernamental si a stabilit o tinta de inflatie de 3,8% pentru 2008, potrivit unui comunicat al BNR

"Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 16 august 2006", a mai precizat banca centrala.

Conducerea BNR sustine, potrivit comunicatului, ca "aceasta tinta este un obiectiv realizabil si raspunde necesitatii continuarii dezinflatiei in vederea atingerii unui nivel al inflatiei sustenabil pe termen mediu si, ulterior, a unor nivele compatibile cu indeplinirea criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht".

Banca Nationala a reafirmat ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile economice si monetare interne si influenta factorilor externi, astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si consolidarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana.

Un an de la adoptarea mecanismului de "tintire" a inflatiei
sedinta de miercuri a boardului bancii centrale a marcat si un moment cu parfum aniversar, deaorece se impleste un de la momentul lansarii oficiale a mecanismului de tintire a inflatiei. in luna august 2005, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a adoptat o noua strategie de politica monetara - tintirea directa a inflatiei, prin care isi propunea sa asigure si sa mentina stabilitatea preturilor.

"La sedinta din august 2005 boardul bancii centrale a adoptat strategia de tintire a inflatiei. La acea sedinta. banca centrala a unificat ratele dobanzii de interventie si a celei de politica monetara, la un nivel de 8,5%. O luna mai tarziu, BNR a coborat rata de politica monetara pana la 7,5%, pentru a o reaseza la 8,5% peste cinci luni", a observat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Dupa adoptarea politicii de tintire a inflatiei de catre BNR, in august 2005, s-au fixat tinte exprimate prin rata inflatiei, descrisa de indicele preturilor de consum (IPC), stabilite ca puncte centrale incadrate de un interval de variatie (plus sau minus un punct procentual). Prima tinta a fost stabilita pentru 2005, cand s-a stabilit un nivel al inflatiei de 7,5% (plus sau minus un punct procentual), care nu a fost insa, atinsa la sfarsitul anului, cand indicatorul a urcat pana la 8,6%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Pentru 2006, tinta a fost stabilita la 5% (plus sau minus un punct procentual), nivel echivalent cu un maxim acceptat de 6%. in iunie 2006, inflatia anuala consemnata (iunie 2006/iunie 2005) a fost de 7,11%, cu 1,11% peste nivelul maxim pe care banca centrala il urmareste pentru finalul anului, informeaza NewsIn.

Pentru 2007, tinta de inflatie fixata de banca centrala este de 4%, in conditiile unei fluctuatii in culoarul de plus/minus 1%.

La un an dupa introducerea mecanismului de tintire a inflatiei, dobanda de politica monetara este la un nivel anual de 8.75% (cu 0,25% mai mare), inflatia a coborat de la 9%, in apropierea nivelului de 7%, si moneda nationala a slabit in fata euro, de la 3,43 lei/euro, pana 3,51 lei/euro.

Guvernatorul Mugur Isarescu, vizibil stanjenit de presiunile inflationiste aparute din directii pe care banca centrala nu le poate stapani, cum ar fi surpriza maririi accizelor la tutun si alcool, marfuri cu influenta mare in cosul de consum romanesc, dupa care se calculeaza cresterea preturilor, a refuzat, totusi sa modifice tinta de inflatie pe 2006.

Guvernatorul dadea astfel un semnal de severitate a politicii monetare, lasand impresia ca urmareste o tinta imposibil de atins. Instrumentele sale de lupta cu inflatia, in special celebra rezerva minima obligatorie, care "captureaza" o mare parte din banii bancilor sub lacatul BNR, s-au pliat pe obiectivul ambitios. Iata insa ca statisticile oficiale ii sunt favorabile guvernatorului Isarescu.

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat, intr-o emisiune a postului de televiziune The Money Channel, ca "inflatia anuala de 6% este o tinta fezabila pentru 2006". Ghizdeanu a adaugat ca estimeaza un nivel al inflatiei pentru iulie de 0,8%, care ar corespunde unei inflatii anuale iulie 2006/iulie 2005 de sub 7%.

Inflatia a intrat pe o panta descendenta incepand cu anul 2000, cand s-a consemnat un nivel de 40,7%, dupa ce se atinsese 54,8% in 1999. Totusi, nivelurile reale consemnate au depasit estimarile BNR, care au fost de 35% pentru 1999 si de 27% pentru 2000. in anii urmatori, s-au consemnat niveluri de 30,3% in 2001(obiectiv: 25%), 17,8% in 2002 (obiectiv: 22%), 14,1% in 2003 (obiectiv: 14%) si 9,3% in 2004 (obiectiv: 9%), arata datele publicate de banca centrala.

In anul 2004, inflatia a coborat pentru prima data dupa Revolutie sub nivelul de 10%, la sfarsitul lunii decembrie consemnandu-se o inflatie de 9,3%.
Prima tara din estul Europei care a adoptat politica de tintire a inflatiei a fost Republica Ceha, in 1998, urmata apoi de Polonia, in 1999, si de Ungaria, in 2001. Practica tintirea inflatiei si banci centrale vest-europene, cum este cea din Marea Britanie, care a adoptat o politica de acest tip in 1992.

Acest tip de politica se bazeaza si pe un efect psihologic dat de anuntarea unei tinte propuse de banca centrala. "Fizicianul danez Niels Bohr, cand a fost intrebat de ce el, un stralucit om de stiinta, tinea agatata in casa o potcoava aducatoare de noroc, a raspuns imediat ca aceasta ii ajuta si pe cei ce nu cred", a amintit, intr-un discurs din martie 2005, guvernatorul Mugur Isarescu.

In zona euro, inflatia anuala medie consemnata de Eurostat in iunie, a fost de 2,5%, nivel considerat ideal pentru adoptarea monedei euro.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.