PFA se arata cel putin la fel de avantajoase ca si microintreprinderile pentru plata angajatilor

Noul Cod fiscal, promulgat si publicat recent in Monitorul Oficial, va intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Acesta isi propune, pe de o parte, consfintirea unor modificari impuse prin calitatea viitoare de stat membru al UE, iar pe de alta parte, inchiderea unor portite folosite pina in prezent la plata unor impozite si taxe mai mici catre stat. Totusi, la indemina ramin citeva portite.

Portite nefericite, dar existente

Ideea portitelor fiscale lasate sau ignorate de stat, aflate la indemina contribuabililor, nu este una fericita, spune avocatul Gabriel Biris, de la firma de avocatura Biris Goran. La modul ideal, statul trebuie sa aiba un sistem fiscal eficient, dar corect si echitabil, astfel incit contribuabilii sa nu fie incurajati sa caute astfel de solutii, ceea ce din pacate nu este cazul deocamdata, spune avocatul. "Trebuie gasite modalitati prin care sa fie stimulata plata impozitelor de catre cei cu salarii mari".

Noi prevederi la microintreprinderi

Cum deocamdata nu se poate vorbi despre impozite si despre contributii de nivel rezonabil platite de cei cu venituri mari si nici despre echitate la stabilirea marimii acestora, "scaparile" legii intereseaza un numar mare de persoane. Una dintre problemele careia actualul Cod fiscal a incercat sa-i dea de cap este plata salariilor mari pe microintreprinderi infiintate de angajati. Sub pretextul ca presteaza activitati de consultanta sau de management pentru angajatorii lor, salariatii cu venituri peste medie isi incasau salariile pe propriile firme.

Noul Cod fiscal are prevederi destinate stoparii acestui fenomen. Astfel, nu vor fi considerate microintreprinderi firmele care au peste 50% dintre venituri realizate in urma activitatilor de consultanta si de management. Microintreprinderile care vor realiza venituri mai mari de 100 de mii de euro pe an vor plati impozit pe profit de la inceputul anului. Masurile vor limita destul de mult posibilitatea folosirii lor pentru a face plati sau pentru afaceri speculative de peste 100 de mii de euro, dar nu o vor face imposibila. Impozitul pe microfirma va fi de 2% din venitul acesteia, fata de 3% cit a fost pina in prezent. Din 2008, impozitul va urca la 2,5%, pentru ca in 2009 sa ajunga la 3%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.