Mai multe hoteluri si locuri de agrement vor fi inchiriate pe termen lung de autoritatile din Grecia. Acestea ar putea atrage si investitori romani

Grecia este una dintre destinatiile turistice cele mai cautate, la nivel mondial. Se apreciaza ca numai in anul 2005 in aceasta tara au fost in jur de 14 milioane de vizitatori straini. Si in acest an cresterea turismului din Grecia, inceputa mai ales o data cu Jocurile Olimpice din 2004, a continuat. Potrivit Asociatiei Firmelor de Turism din Grecia (SETE), cresterea in perioada ianuarie-iunie, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2005, a fost de 6,33%. Mult peste statele care o concureaza direct: numarul turistilor a scazut in Turcia cu 10,52%, in Cipru cu 2,46%, iar in Croatia cu 0,36%.

Marele concurent este Spania, cu o crestere de 6,11% in aceeasi perioada. Cu toate acestea, oficialii greci nu sint multumiti si doresc o exploatare mai rentabila a potentialului turistic al tarii. Metoda: inchirierea activelor detinute de stat catre investitori privati. Nu este exclus ca autoritatile din Grecia sa primeasca oferte si din partea unor investitori romani.

Renuntare pentru profit

Grecia va lansa licitatii pentru inchirierea de hoteluri, a unor terenuri de golf, a unui port de agrement si a unui cazinou in cadrul eforturilor de majorare a veniturilor bugetare si modernizare a turismului, a anuntat Compania de Dezvoltare a Turismului ETA, citata de Reuters, informeaza MEDIAFAX. Se spera ca astfel proprietatile din domeniul turismului aflate sub administratia ETA, care detine 360 de active, in cea mai mare parte neglijate, vor fi mai productive. "Inchirierea acestor active catre investitorii privati va fi in beneficiul statului grec, prin preluarea costului de intretinere", a declarat directorul general al ETA, Konstantinos Zacharopoulos.

Mai multa eficienta

Majoritatea proprietatilor turistice aflate in administrarea ETA au fost fie neglijate, fie opereaza sub capacitatea maxima, iar autoritatile elene spera ca inchirierea pe termen lung a acestora va contribui la reducerea datoriei publice, care, anul trecut, s-a ridicat la 107,5% din Produsul Intern Brut (PIB). "Probabil ca aceste unitati nu sint suficient de rentabile, si atunci s-a luat aceasta decizie deoarece administrarea privata este mai eficienta", spune Lucia Morariu, prim-vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Este adevarat, nu este o privatizare, ci o inchiriere. Nu este insa vorba despre o oferta pe un termen scurt, ci despre un contract pe o perioada lunga de timp, in unele cazuri, asta poate tocmai pentru a-i stimula pe cei care intra in aceasta afacere sa investeasca pentru a obtine un profit intr-o perioada mai lunga de timp. "Licitatia ofera contracte de inchiriere pe termen de cel putin 30 de ani pentru un port de agrement in suburbia Faliron, din sudul Atenei", a precizat Zacharopoulos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.