Peste 20.000 de apartamente noi clasa medie si lux, investitii totale de circa 1,8 miliarde euro, publicitate outdoor agresiva... si vorbim doar despre piata noilor apartamente din Bucuresti, fara sa punem la socoteala ansamblurile de vile care cresc neobosite in jurul orasului. In premiera pentru Capitala, oferta de locuinte se apropie „primejdios“ de nivelul cererii estimate

In Bucurestii anului 2006, construirea de apartamente a devenit un sport practicat pe scara larga de catre stranieri din marea liga, jucatori locali (firme mai mari sau mai mici) si investitori particulari. Statistic vorbind, toti acestia, peste 30 de societati specializate, deruleaza investitii a caror valoare depaseste 1,8 miliarde euro. O-data cu finalizarea lor, piata bucuresteana urmeaza sa fie "alimentata" cu peste 20.000 de apartamente.

Pentru a ne face o idee despre ce inseamna 20.000 de apartamente pentru Bucuresti, trebuie amintit ca, la nivelul intregii tari, se construiesc anual circa 30.000 de locuinte. Totodata, potrivit estimarilor specialistilor Colliers International si Eurisko, cererea actuala de locuinte in Capitala se ridica la 20.000-30.000 unitati locative.

Asta inseamna ca, daca toate proiectele de blocuri cu apartamente anuntate vor fi si finalizate, pentru prima data in ultimii 15 ani cererea de locuinte se va intalni cu oferta. Calculul SFin nu a cuprins locuintele individuale (case sau vile) construite de particulari sau de companii specializate. Numarul acestora, deloc de neglijat, va diversifica si mai mult oferta actuala de locuinte.

"Noua negri maricei"

Pentru mai mult de jumatate din volumul investitiilor din zona blocurilor de apartamente sunt responsabile noua companii sau asocieri de companii. Astfel, in contul dezvoltarilor rezidentiale initiate de catre firmele Baneasa Investments SA, Neocity Group, River Invest, Dakona Properties, Asmita Group, Anchor Grup & Summa, Adama Holding, Euro Habitat si Central Park SA se afla sume care totalizeaza 1,32 miliarde euro. Numarul de locuinte pe care firmele mentionate s-au angajat sa-l construiasca depaseste 11.000 de unitati. In unele situatii, cum este si cazul ansamblului Baneasa, dezvoltarile rezidentiale reprezinta doar o parte a unui mare proiect, valoarea totala a dezvoltarii fiind mult mai mare. Astfel, potrivit datelor companiei Baneasa Investments SA, dintr-un total de circa 1,2 miliarde euro ce urmeaza sa fie investiti in dezvoltarea noului cartier din nordul orasului, circa 400 milioane euro vor fi absorbiti de zona rezidentiala si construirea retelelor edilitare.

Totodata, majoritatea marilor proiecte de noi locuinte colective de pe piata primara au ca autori companii-pionieri care sunt ori la primul proiect imobiliar din Romania, ori au fost active pe alte segmente decat cel rezidential. Din ultima categorie fac parte firmele Neocity Group, Anchor Grup, Summa si Future Group.

Prima este cunoscuta pentru proiectele din zona office building realizate pe piata bucuresteana. Mai nou, compania s-a implicat in zona rezidentiala, anuntand inceperea, in toamna acestui an, a unui nou proiect de amploare - NeoPeninsula -, un ansamblu ale carui costuri ajung la circa 300 milioane de euro. De altfel, NeoPeninsula nu este singurul proiect anuntat de grupul Neocity. Inca de la inceputul acestui an grupul a facut publice planurile unor noi proiecte imobiliare totalizand circa un miliard de euro in perioada 2006-2009. Printre acestea amintim NeoPark, NeoForest, NeoResidence si Neocity III.

In ceea ce priveste parteneriatul "rezidential" dintre Anchor Grup si Summa, cele doua s-au cunoscut cu ocazia amenajarii mall-ului Plaza Romania, prima in calitate de beneficiar, cea de-a doua - de antreprenor. Anchor Grup detine doua centre comerciale in Bucuresti, Bucuresti Mall si Plaza Romania, si mai construieste o cladire de birouri de clasa A, Anchor Plaza, langa centrul comercial Plaza Romania (o investitie de 25 milioane euro). Firma Summa este activa pe piata constructiilor din Romania incepand cu anul 2003, fiind implicata in proiecte precum Bucharest Corporate Center, Millennium Business Center si Plaza Romania.

Future Group opereaza pe piata imobiliara din Romania din anul 1991, fiind primul investitor privat din Bucuresti. Pe parcursul ultimilor 15 ani, compania s-a implicat in dezvoltarea si administrarea unor proiecte Precum Sitraco Center, Gemenii Sitraco si Hotelul Golden Tulip.

Bloculete rasfirate

Febra din zona constructiilor de blocuri nu i-a cuprins doar pe jucatorii din liga mare. In Bucuresti, in majoritatea cartierelor "muncitoresti", sunt dezvoltate cateva zeci de proiecte mici sau de dimensiune medie, de regula blocuri cu P+4 maximum P+7 etaje. Family Residence, Young Residence, Calea Calarasi, Dristor Residence, Unirii Residence, French Residence, Titan Parc, Domenii Residence, Titulescu Apartments, Alba Iulia Residence, Floreasca Residence, Lia Manoliu Residence sunt doar cateva exemple. Majoritatea cladirilor de acest fel sunt anuntate a fi predate pentru sfarsitul anului curent sau prima jumatate a anului viitor.

Marele absent... temporar

In pofida reputatiei de firma care a stiut intotdeauna sa profite de noile oportunitati ivite pe piata imobiliara, compania Impact SA, cel mai cunoscut developer roman, lipseste de la masa unde se servesc apartamente in blocuri.

Reprezentantii companiei ne-au declarat ca firma are proiecte de dezvoltare in segmentul locuintelor pe verticala, dar ca, momentan, acestea se afla in stand-by. Este vorba despre ansamblul celor patru "Turnuri Cardinale" din zona de nord a padurii Baneasa, proiect ce ar urma sa aduca pe piata nu mai putin de 5.000 de noi locuinte. Construirea turnurilor, dintre care unele vor avea peste 100 metri inaltime, ar necesita 420 milioane de euro, din care costul infrastructurii (drumuri si utilitati) - 29 milioane de euro.

Si marii asteptati

In ultimele zile, alte cateva companii si fonduri de investitii imobiliare din strainatate si-au anuntat intentiile privind deschiderea unui front de operatiuni pe piata imobiliara romaneasca. Astfel, reprezentantii ING Group au declarat ca Divizia de investitii imobiliare a ING Group - ING Real Estate - va deschide o sucursala in Romania, care va deveni operationala spre sfarsitul acestui an. ING Real Estate este o companie care activeaza in 19 tari si gestioneaza un portofoliu de proprietati in valoare totala de peste 70 miliarde dolari. Noua companie romaneasca se va numi ING Real Estate - Investment Management.

O investitie importanta a anuntat si grupul israelian Engel, citat de publicatia israeliana "Globes". Engel intentioneaza sa participe in Romania la constructia unui proiect imobiliar cu locuinte si spatii comerciale, in valoare de circa 500 de milioane de dolari.

Proiectul va fi realizat in colaborare cu proprietarii terenului, de catre Engel East Europe NV, subsidiara din Europa de Est a grupului, si prevede construirea de apartamente cu o suprafata cumulata de 50.000 mp, iar compania-mama, Engel Europe, va realiza un centru comercial de 10.000 mp.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.