Scumpirile vor gauri buzunarele romanilor, de la factura de energie pana la cinzeaca de vodca

Dupa negocierile cu FMI, romanii au constatat ca partea goala a paharului este mult mai mare decat parea initial. Efectele pozitive ale cotei unice si recalcularea pensiilor trebuie sustinute la buget din alte biruri, care, conform intelegerii cu Fondul, vor fi mai mari dupa 1 aprilie. Constrangerile de majorare a unor impozite, precum si a taxelor de consumatie pentru carburanti, bauturi alcoolice si tigari vor saraci si mai tare bugetele familiilor. Benzina si motorina se vor scumpi, numai de pe urma majorarii accizei, cu pana la 800 lei/litru, insa oscilatiile de pret vor tine cont atat de evolutia euro, cat si de pretul titeiului pe plan international. Tot din cauza devansarii cresterii accizei, bauturile alcoolice se vor scumpi in medie cu 20 la suta, in timp ce fumatorii vor plati pe un pachet de tigari cu pana la 3.500 lei mai mult.

Scumpirea curentului electric, a gazelor si a energiei termice va declansa o alta avalansa de scumpiri la alimente, servicii si marfuri nealimentare. Producatorii estimeaza scumpiri de pana la 10 la suta numai din cauza majorarii preturilor la utilitati. Unele produse se vor scumpi chiar mai devreme de 1 aprilie, producatorii preferand sa majoreze preturile in trepte. Majorarea impozitului pe tranzactiile imobiliare va duce la blocaje, deoarece vanzatorii vor incerca sa isi acopere "pierderile" prin majorari de preturi care sa acopere cresterea de 16% a impozitului, majorare peste cea preconizata la sfarsitul anului trecut.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.