Indicii bursieri au pierdut 10% in doua zile din cauza anuntului referitor la majorarea impozitelor pe cistiguri. Ieri, sistemul a fost la un pas de crah.
Bursa de Valori a fost oprita ieri "din motive tehnice", dupa ce cotatiile medii au scazut cu peste 10%. Investitorii au vindut, panicati de anuntul privind majorarea impozitului pe cistigurile bursiere si dupa scaderea cu 5% de alaltaieri.

Bursa de Valori a fost oprita ieri "din motive tehnice", dupa ce cotatiile medii au scazut cu peste 10%. Investitorii au vindut, panicati de anuntul privind majorarea impozitului pe cistigurile bursiere si dupa scaderea cu 5% de alaltaieri.

Panica a fost alimentata pe fondul lipsei unor precizari referitoare la impozitare. Premierul Tariceanu a facut anuntul, iar vicepremierul Adriean Videanu a venit cu precizarile. Insa acestea au fost incomplete. Abia ieri, Ministerul Finantelor a lamurit procedura de impozitare intr-un comunicat care "indulceste" situatia. Oficialii Ministerului Finantelor isi justifica intirzierea spunind ca la ei lucreaza mai greu.

La citeva minute dupa aparitia comunicatului, tranzactiile au fost oprite. Brokerii au avut la dispozitie 45 de minute in care s-au putut lamuri in ce consta exact majorarea de impozite. Dupa redeschiderea sedintei de tranzactionare, indicii au recuperat jumatate din pierdere. Astfel, in cele doua zile de la incheierea negocierilor cu Fondul Monetar International, bilbele autoritatilor romane au provocat o pierdere de 10% pe bursa.

La un pas de blocare

"Cea mai mare scadere din istoria bursei a avut loc in 1997 si atunci a trebuit sa revizuim regulile de functionare a pietei de capital, in sensul ca la o scadere de 12% a indicelui bursier BET aceasta se inchide", sustine Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. "Astazi (miercuri, 9 februarie) la ora 13, bursa s-a inchis, datorita unor motive tehnice", ne asigura directorul bursei. E drept, scaderea de la acea ora nu era de 12%, ci de "numai" 10,32%.

Ce s-a intimplat de fapt

Istoria se repeta. Iata ca, pentru bursa, Guvernul Tariceanu este sinonim cu Guvernul Ciorbea. Pentru ca, de la evenimentul din 1997, bursa nu s-a mai confruntat cu o scadere de peste 10%. Mai mult, a urmat o perioada de crestere care ieri s-a frint brusc. "Marti, noul Guvern a anuntat noile masuri pentru 'sustinerea>> pietei de capital, in sensul ca de la 1 aprilie impozitul pe venitul din vinzarea de actiuni creste de la 1% la 10% si automat bursa a scazut cu 4,28%. Era normal ca unii jucatori sa incerce sa-si marcheze profitul dupa perioada buna din acest inceput de an", spune Razvan Pasol, directorul Intercapital Invest. Daca scaderea de marti era intr-un fel de prevazut, cea care a urmat ieri este de-a dreptul socanta.

Precizari pentru brokeri si jucatori

Potrivit comunicatului de la Ministerul Finantelor Publice "impozitul datorat de un contribuabil pentru cistigul obtinut ulterior datei de 1 aprilie 2005 din vinzarea de actiuni se va calcula astfel: se insumeaza impozitul de 1% aplicat diferentei dintre valoarea actiunilor la data de 31 martie 2005 si valoarea lor la data achizitionarii, cu impozitul de 10% aplicat la diferenta dintre valoarea lor la data vinzarii si valoarea acestora la 31 martie 2005. Cheltuielile cu comisioanele brokerilor vor fi deductibile integral la calculul sumei impozabile".

In cazul in care actiunile vor fi detinute pe o perioada de minim un an, calculata dupa 1 aprilie 2005 (indiferent de data achizitionarii, inclusiv inainte de 1 aprilie 2005) profiturile obtinute din vinzarea acestora vor fi impozitate cu 1%, ca si pina in prezent.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.