Bancile comerciale ar putea acorda credite acceptand ca gaj brevete de inventie, potrivit unor prevederi din Regulamentul de aplicare a Legii privind brevetele de inventii. Dar beneficiarul care solicita un imprumut astfel garantat va trebui sa respecte anumite conditii, impuse in acest sens de Banca Nationala a Romaniei.

Prin normativul amintit s-a stabilit ca aceste brevete sau cererile de obtinere a lor "pot face obiectul constituirii de garantii reale ori al unor masuri de executare silita". Altfel spus, brevetul ar trebui sa fie util detinatorului, atat la obtinerea unui credit, cat si la o eventuala executare silita, in cazul in care nu ramburseaza imprumutul la timp. Cel putin asa stateau lucrurile in perioada interbelica, pe cand in registrul brevetelor exista chiar o rubrica speciala care se completa atunci cand respectivul atestat era lasat gaj (GAGIU - vezi foto mic). Arhiva Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci este relevanta in acest sens.

Proceduri greoaie, risc 100%

"Normativele BNR nu interzic in mod expres garantarea unui credit cu brevetul de inventie, dar nici nu stabilesc proceduri speciale pentru asemenea tipuri de finantari", ne-a declarat Tudor Taslavan, seful Comisiei de Control din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor. El a explicat ca, din pacate, unui brevet nu i se poate atasa o valoare de piata, in conditiile in care trebuie sa se determine exact ce valoare are acesta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.