Ultimul focar de gripa aviara din Romania, cel de la Codlea, s-a stins. Timp de noua luni de zile, virusul H5N1 a adus pierderi economiei romanesti de aproape 200 milioane euro. Desi autoritatile se afla la momentul bilantului gripei aviare, specialistii de la Societatea Romana de Ornitologie avertizeaza ca exista in continuare pericolul de reaparitie a virusului H5N1. Panica, nesiguranta si deciziile gresite care s-au luat in cazul gripei aviare din Romania a dus la pierderi de pana la 50% a cifrei de afaceri inregistrate in intreaga industrie a carnii de pasare, scaderea vanzarilor cu 80%, si ingenuncherea sectorului de turism pentru anul 2006.

Faptul ca ministrul Flutur, in loc sa se ocupe serios de aceasta problema, s-a dat in spectacol pe la toate televiziunile, pozand in fata camerelor de luat vederi, printre gaini si rate care trebuiau sacrificate, a demonstrat ca Romania nu este pregatita sa faca fata unei situatii de criza. Ungaria sau Bulgaria, tari aflate de asemenea pe traseul pasarilor migratoare "acuzate" ca ar fi purtat temutul virus H5N1, au gestionat cu responsabilitate situatia gripei aviare si nu au inregistrat pierderi in nici un sector economic. In perioada octombrie 2005 - aprilie 2006 au fost inregistrate 57 de focare de gripa aviara.

Autoritatile au decis atunci sacrificarea tuturor pasarilor din gospodariile oamenilor. Omuleti imbracati in alb din cap pana-n picioare umblau din casa in casa cu o pubela verde si o butelie de gaz. Localnicii s-au revoltat, femeile plangeau si isi ascundeau pasarile prin podurile caselor, iar medicii de la dispensare vaccinau populatia. Guvernul a trimis despagubiri in ulei, zahar si faina, unele produse ajungand la oameni, altele la primarii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.