Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a propus privatizarea pe module a societatii Tractorul Brasov de o societatea producatoare de tractoare, astfel incat sa continue productia

Presedintele AVAS, Razvan Orasau a declarat marti, ca singurul investitor care a mai ramas in cursa pentru societatea brasoveana este Mahindra & Mahindra, care a renuntat sa mai cumpere forja si sectoarele calde. "Am insistat ca UTB Brasov sa continue ca fabrica. Singurul investitor interesat in prezent de compania Tractorul este Mahindra, care s-a calat pe parti de montaj tractoare", a declarat citat de Rompres, Razvan Orasanu.

Acesta a mentionat ca in momentul de fata nu exista investitori interesati pentru preluarea actiunilor pe care la detine AVAS la Tractorul. Potrivit lui Orasanu, exista cateva companii care s-au aratat interesate de a prelua unele active atent selectate. Exista o firma specializata din Germania care la un moment dat a facut o ofera pentru preluarea sectoarelor calde.

Orasanu a mai spus ca AVAS a propus continuarea pana la finalizare a celor 700 tractoare aflate pe flux si ca licitatia ar putea avea loc in cateva saptamani. Orasanu a adaugat ca nu intentioneaza sa transforme uzina de la Brasov in afaceri imobiliare . "Vom face un caiet de sarcini strict prin care vom cere neinstrainarea activelor pe un anumit numar de ani", a precizat presedintele AVAS.

Jumatate din salariati risca concedierea

Societatea Tractorul UTB Brasov SA ar putea avea maxim 1.100 salariati odata ce va fi privatizata. "Investitorii nu au vorbit niciodata de cifre care sa inceapa cu doi. Intotdeauna cand au vorbit de personal au vorbit de cifre care incep cu 1 deci 1.100 si ceva, in functie de planurile lor, daca sunt mai extinse sau mai modeste", a spus Orasanu, referindu-se la singura companie producatoare de tractoare, Mahindra & Mahindra, care este interesata in privatizarea societatii Tractorul Brasov.

Acesta a adaugat ca acesta cifra era prevazuta atunci cand compania indiana intentiona sa cumpere si sectorul de forj. In prezent, Mahindra nu mai este interesata sa cumpere forja si nici sectoarele calde. "Nu am auzit pe nimeni care sa fie interesat sa tina la Tractorul aproape 2.200 salariati", a subliniat presedintele AVAS, adaugand ca investitorii pun accent pe retehnologizare.

In opinia lui Orasanu, angajatii Tractorul au trei variante in acest moment: sa isi continue activitatea, sperand ca vor fi preluati de noul proprietar odata cu activele societatii, sa accepte platile compensatorii sau sa primeasca ajutor de somaj, in cazul in care un creditor comercial ar solicita falimentul, care ar duce la suspendarea contractelor individuale. "Vreau sa ma asigur ca toti cei care doresc sa ia salarii compensatorii vor putea beneficia de oportunitatea sa le ia", a precizat mai seful AVAS.

In prezent, la Tractorul Brasov muncesc aproape 2.200 persoane, dupa ce au fost disponibilizate circa 800 de persoane. Tractorul are in prezent datorii de circa 500 miliarde lei vechi numai la furnizorii de utilitati: Electrica si Distrigaz. Lunar, societatea inregistreaza pierderi de peste 100 miliarde lei vechi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.