International Railway Systems a achizitionat activele din Europa ale Trinity Industries, unul din cei mai importanti producatori de vagoane de marfa din SUA

"Valoarea tranzactiei este, pentru moment, confidentiala, intrucat Trinity Industries este o companie publica si isi definitiveaza, in aceste zile, raportul financiar pentru semestrul doi din 2006", a declarat, pentru NewsIn, presedintele IRS, Cristian Burci. "Dupa definitivarea acestui raport, datele financiare privind tranzactia vor fi facute publice", a adaugat Burci.

Activele care vor fi preluate cuprind Astra Vagoane (cu sediul in Arad, Romania) si TVS Metals (cu sediul in Studenka, Republica Ceha), precum si alte operatiuni in Elvetia, Slovacia si Marea Britanie, se mai spune in comunicatul IRS. Astra Vagoane este cel mai mare producator de vagoane de marfa din Romania, cu o capacitate de productie de peste 2,500 vagoane pe an, iar TVS Metals este o forja, cu clienti atat din domeniul feroviar, cat si din alte industrii greles, conform aceluiasi comunicat.

"Trinity Industries a declansat discutii privind vanzarea activelor sale din Europa de la sfarsitul anului 2005, iar noi, cei de la IRS, avand o foarte buna relatie cu ei, datorita, printre altele, faptului ca, in trecut, am cumparat si fabrica lor de la Turnu Severin, am avut prioritate in derularea negocierilor", a mai spus Cristian Burci. Potrivit previziunilor IRS, cifra de afaceri a companiei IRS, impreuna cu operatiunile recent achizitionate, este estimata sa depaseasca 300 milioane euro in 2006, in timp ce capacitatea totala de productie va atinge aproximativ 6.000 unitati pe an.

Infiintata in 2002, International Railway Systems este unul dintre cei mai mari producatori de vagoane de marfa din Europa, conform propriilor date, cu o capacitate totala de productie de 3.500 unitati pe an, iar 95% din productia companiei se comecializeaza in Europa de Vest.

Inregistrata in Luxemburg, International Railway Systems detinea, inaintea achizitiei anuntate marti, cinci unitati operationale principale, printre care producatorul de vagoane de marfa Meva din Drobeta Turnu Severin, achizitionat de la Trinity in 2002. In ultimii trei ani, MEVA a vandut 3.039 vagoane pe piata europeana, valoarea totala a vanzarilor ridicandu-se, in 2005, la 25 milioane euro.

MEVA a fost achizitionata de Trinity in 1999, in urma unui proces de privatizare, iar in 2002, si-a vandut participatia catre IRS in urma reorganizarii unitatilor sale de productie din Europa. In acel moment, cifra de afaceri a MEVA se ridica la aproximativ 12 milioane euro, in timp ce cifra de afaceri in 2006 este estimata la 50 milioane euro, cu un profit operational de 3,1 milioane de euro.

IRS detine si societatea Romvag, cu sediul in Caracal, care a avut vanzari de 3.376 unitati in ultimii trei ani. In 2005, valoarea totala a vanzarilor s-a ridicat la 17 milioane euro. Romvag a fost achizitionata in 2004, ca urmare a falimentului proprietarului anterior. In trecut, compania a fost unul din furnizorii importanti de vagoane de marfa pentru fosta Uniune Sovietica, catre care a livrat peste 70,000 unitati. In 2006, compania estimeaza vanzari in valoare de 45 milione euro si un profit operational de 3,7 milioane euro, conform datelor facute publice de IRS.

IRS mai detine santierul naval Severnav din Drobeta Turnu Severin, societatea de leasing IRS Leasing si Servtrans Invest, companie care furnizeaza servicii de transport feroviar, transportand metale, carbune si produse agricole.

Severnav a avut anul trecut venituri de 25 milioane de euro, iar pentru anul curent estimeaza o cifra de afaceri de 35 milioane de euro si un profit operational de 2,5 milioane de euro. IRS Leasing ofera servicii financiare de leasing, in principal pentru achizitia de vagoane de marfa, finalizand contracte de leasing in valoare de peste 48 milioane euro. Servtrans detine peste 50 locomotive si 1.500 vagoane, iar previziunile IRS estimeaza o cifra de afaceri pentru 2006 de 27 milioane euro si un profit operational de doua milioane de euro.

Trinity Industries Inc., cu sediul central in Dallas, este unul din cele mai mari conglomerate industriale din Statele Unite, cu obiect principal de activitate in domeniului transporturilor si constructiilor, cu venituri de 2,9 miliarde de dolari in 2005.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.