Entuziasmul, inteligenta si perseverenta au stat la baza construirii multinationalei Softwin. Drumul nu a fost lipsit insa de esecuri. Anul acesta, numai din vanzarea antivirusului Bitdefender compania estimeaza venituri de 60 de milioane de dolari

Softwin este o afacere 100% romaneasca construita de la zero, 100% pe baza exportului. Din 1990 si pana in 1998, Softwin a produs software doar pentru parteneri straini. Chiar si acum, peste 70% din cifra de afaceri a companiei este realizata din export catre tarile Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii. De altfel, firma are filiale deschise in Germania, Spania, Marea Britanie si SUA si vrea sa investeasca pana in 2010 peste 100 milioane USD in deschideri de noi filiale in afara tarii, precum si pentru dezvoltarea si extinderea lantului de distributie. Unde se duce o suma asa de importanta? Softwin a intrat intr-o morisca a banilor. Asemenea industriei bunurilor de larg consum, ca sa faci bani multi investesti mult in promovare si desfacere. Firma are angajati peste 80 de germani, britanici, spanioli si americani. Un om de vanzari de afara costa cel putin 100.000 de dolari pe an.

EVOLUTIE SI REVOLUTIE

Investitii majore presupune si cercetarea. "In cercetare vorbesti de ceea ce se cheama evolutie si revolutie", explica Talpes. Fiecare noua versiune contine lucrurile pe care piata incepe sa le ceara. Pe de alta parte, se investeste si in activitati de cercetare menite sa aduca salturi. "Se pregatesc acum unele produse pentru care noi am facut o estimare ca piata va bubui." E un risc pe care compania si-l asuma si pentru care cheltuieste 5%-10% din costurile totale.

SOFTWIN, PE NASDAQ

Softwin este detinuta in prezent de familia Talpes, Florin si Mariuca. Actionarii primesc insa nenumarate cereri de investitii. Acestea s-au inmultit dupa ce, in luna mai, Red Herring, una dintre cele mai importante publicatii mondiale specializate in analiza potentialului de afaceri al companiilor internationale, a nominalizat Softwin drept cea mai interesanta organizatie pentru investitori din Europa de Est.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.