Erste Bank a obtinut acordul autoritatilor pietelor financiare si competitionale din Romania si Austria pentru preluarea Bancii Comerciale Romane (BCR) si asteapta lamurirea ajutorului de stat, aprobarea privatizarii si modificarea statutului a anuntat, luni, Andreas Triechl, presedintele Erste

Erste si-a prezentat ieri la Viena rezultatele financiare pe primul semestru al anului 2006 si a anuntat etapele ramase pana la preluarea definitiva a Bancii Comerciale Romane (BCR), care se va finaliza in luna septembrie, potrivit raportului prezentat de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Pana acum, s-a obtinut acordul autoritatilor de supraveghere din Romania - Banca Nationala a Romaniei (BNR), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) si Consiliul Concurentei, arata raportul Erste. si autoritatie cu competenta in materie din Austria, adica Autoritatea Pietelor Financiare si Comisia Concurentei, si-au dat acordul pentru preluarea bancii romanesti.

Inca trei pasi

Raman insa inca trei etape de realizat, arata raportul citat de NewsIn. Mai intai, Consiliul Concurentei din Romania, in conformitate cu directivele Comisiei Europene, trebuie sa aprobe masurile compensatorii ale statului roman in privinta chestiunilor ramase in suspensie dupa lichidarea Bancorex si preluarea unei parti a activelor de catre BCR, se mai arata in raport.

Este necesara si convocarea adunarii generale a actionarilor BCR, in care sa se statueze schimbarea in cadrul actionariatului bancii, dar aceasta este deja prevazuta sa aiba loc pe 4 august.

Parlamentul roman trebuie mai apoi sa aprobe actul guvernamental prin care se incheie vanzarea, iar acest lucru nu se va putea realiza inainte de luna septembrie, cand incepe noua sesiune parlamentara, arata raportul Erste Bank. Dupa aceasta etapa, banca austriaca va putea deveni efectiv proprietara pachetului majoritar de actiuni.

Aproape 450 milioane de euro profit in H1

Erste Bank a inregistrat, in prima jumatate al anului, un profit net de 448,7 milioane euro, in crestere cu 33,7 % fata de aceeasi perioada a lui 2005, potrivit datelor bancii. In aceeasi perioada, veniturile operationale au crescut cu 10 %, cifrandu-se la 2,33 miliarde euro. Cheltuielile administrative au ajuns la 1,4 miliarde euro, in crestere cu 6,2 %.

Majorarea de capital de 2,9 miliarde euro, incheiata la finele primului trimestru al anului, a determinat scaderea rentabilitatii capitalului angajat de 19 %, in anul financiar 2005, la 13,9 % in prezent. in prima jumatate din 2006, totalul activelor bancii a crescut cu cinci %, ajungand la 160,2 miliarde euro.

Rezultatul pe actiune a crescut de la 1,40 euro, in perioada similara a anului anterior, la 1,52 euro, in prima jumatate din 2006. Rentabilitatea capitalului Tier 1 atinsese la 30 iunie 2006 valoarea de 9,8 %, fata de 6,8 % la sfarsitul lui 2005, iar rata solvabilitatii a crescut la 13,5 %, fata de 11 % la sfarsitul lui 2005. Valoarea minima legala a acestui indice este stabilita la 8 %.

Pentru perioada 2005-2009, managementul grupului previzioneaza o crestere anuala medie de peste 20% a profitului net, dupa scaderea cotei alocate actionarilor minoritari. Managementul grupului Erste Bank estimeaza o crestere de peste 20% a profitului net anul acesta, fara a lua in calcul efectele produse de preluarea BCR.

Desi rezultalele comunicate, luni, de conducerea bancii erau asteptate de pietele financiare, faptul ca, incepand cu cel de-al patrulea trimestru din 2006, rezultatele BCR vor fi incluse in bilantul consolidat al Erste va duce la o sporire a riscului pentru investitori, potrivit companiei germane de consultanta financiara WestLB, citata de Dow Jones Newswires.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.