Prezent la conferinta "Energia caspica si coridorul Marii Negre", organizata la Washington, presedintele Traian Basescu a subliniat efectele negative ale monopolului detinut de compania petroliera ruseasca Gazprom pe piata energetica din Europa. Seful statului a apreciat ca situatia globala in acest domeniu, care ii preocupa pe toti liderii politici, impune gasirea unor solutii alternative la concentrarile mari de putere, cum este cea ruseasca.

"Evenimentele din aceasta iarna, cand Gazprom a redus volumul de gaze naturale furnizate Europei, au demonstrat dependenta statelor europene de furnizarea energiei de catre Federatia Rusa, fapt ce a reprezentat un semnal puternic pentru gasirea unor solutii alternative nu doar din punct de vedere economic, ci si politic", a precizat Basescu, adaugand ca regiunea caspica, precum si zona Orientului Apropiat pot constitui o astfel de solutie.

Presedintele a asigurat participantii la conferinta ca Romania va fi "o poarta energetica spre Europa de est", participand activ la proiectele care au ca scop liberalizarea pietei energetice europene. In acest context, el a cerut Statelor Unite si marilor puteri europene sa se implice in realizarea cat mai rapida a conductelor Nabucco si Constanta-Trieste, considerate cele mai viabile pentru a se atinge scopul instituirii unei piete libere, care vor transporta, prin tara noastra, petrolul caspic spre Europa. Mai mult, Basescu a vorbit si despre a treia alternativa, initiata in 1992, dar abandonata, prin care Qatarul va avea la Constanta un terminal de gaze lichefiate.

Totusi, in contradictie cu cele declarate de Basescu, interesant este faptul ca in primele cinci luni ale anului, concomitent cu definitivarea pe hartie a acestor proiecte, exporturile Gazprom in Romania au crescut cu 30%. Mai mult, statul roman a incheiat in urma cu o luna un acord prin care Gazprom va livra Romaniei, inca 25 de ani de acum incolo, 50 miliarde de metri cubi de gaze naturale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.