Companiile si autoritatile locale care vor sa produca energie din surse regenerabile pot primi cofinantare din partea Administratiei Fondului de Mediu de maximum 60% din valoarea investitiei, echivalent cu 20 mil. lei

Companiile si autoritatile locale care vor sa produca energie din surse regenerabile pot primi cofinantare din partea Administratiei Fondului de Mediu de maximum 60% din valoarea investitiei, ne-a precizat presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Silviu Lefter. Potrivit lui Lefter, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE) si Administratia Fondului de Mediu (AFM) au semnat un protocol de colaborare prin care expertii ARCE vor furniza consultanta si vor monitoriza proiectele de investitii in energie regenerabila cofinantate de AFM. "Miercuri, reprezentantii celor doua agentii vor face o analiza completa si vor stabili cum va decurge in fapt aceasta colaborare", a mai spus presedintele ARCE.

La randul sau, presedintele AFM, Mihai Toti, a declarat joi pentru NewsIn ca in prezent este deschisa pana pe 15 august o sesiune de finantare care include si astfel de proiecte. El a adaugat ca o noua sesiune de finantare va fi deschisa in perioada octombrie-noiembrie, iar ARCE va asigura consultanta si va monitoriza toate propunerile de investitii selectate de Fondul de Mediu.

Autoritatile locale pot obtine maximum de finantare

Potrivit Agentiei Fondului de Mediu, producerea de energie electrica si termica din surse regenerabile poate fi cofinantata cu sume cuprinse intre 50.000 si 20 de milioane de lei, iar cheltuielile eligibile sunt construirea, extinderea, modernizarea sau modificarea constructiilor aferente implementarii proiectului, inclusiv manopera, realizarea retelelor de utilitati in incinta in care se implementeaza proiectul, inclusiv manopera aferenta, achizitiile de utilaje noi, echipamente noi, instalatii noi, costurile de constructii-montaj, inclusiv manopera. Durata de executare si implementare a proiectului nu trebuie sa depaseasca 7 ani de la data incheierii contractului, in conditii de executie fara intrerupere a lucrarilor de investitii.

Proiectele propuse de operatorii economici se finanteaza cu maximum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, la care se pot adauga 10% pentru IMM-uri si/sau 10% daca proiectul presupune recuperarea de energie. Proiectele propuse de autoritatile publice locale se pot finanta cu maximum 60% din valoarea cheltuielilor eligibile.

33% energie bio pana in 2010

Specialistii si-au propus ca pana in 2010 consumul de energie electrica din resursele regenerabile sa ajunga la 33% din consumul intern, in conditiile in care, in momentul de fata, se situeaza in jurul a 28% si este acoperit exclusiv din energia produsa in hidrocentrale. Pe de alta parte, inca nici nu poate fi vorba despre investitii existente in sectoare ca energia eoliana, solara sau biomasa.

Mai mult, un raport recent al Ministerului Economiei si Comertului pune in lumina o realitate alarmanta, faptul ca rezervele de titei si cele de gaze naturale ale Romaniei vor mai asigura consumul intern pentru inca 13-14 ani. Astfel, pe fondul exploziei prognozate pentru urmatorii ani a pretului hidrocarburilor, dublata de dependenta de gazul rusesc, productia pe baza de carbune si energia nucleara reprezinta principalele optiuni pentru viitor. Cu toate ca regenerabilele reprezinta in Romania o piata virgina, la capitolul eficienta energetica tara noastra nu sta foarte rau, in comparatie cu statele comunitare. Aceasta pentru ca specialistii spun ca peste 28% din energia electrica este curata, asigurata fiind de hidrocentrale.

UE, in topul eficientei energetice

"Am intrat in era post-petroliera", proclama in toamna anului trecut premierul francez Dominique de Villepin, indemnandu-si concetatenii sa economiseasca energie si sa opteze pentru sursele de energie regenerabila. Dupa exemplul francez, si Romania incearca sa gaseasca solutii de eficientizare a resurselor energetice. Romania ar putea deveni o piata atractiva pentru producatorii de energie provenita din surse regenerabile.

In prezent, Uniunea Europeana este cea mai pregatita in majoritatea tehnologiilor pentru utilizarea eficienta a energiei si valorificarea surselor noi si regenerabile de energie. Astfel, mai mult de o treime din cifra de afaceri mondiala a industriei mondiale de profil revine europenilor.

Cinci zone eoliene cu potential

In Romania s-au identificat cinci zone eoliene, in functie de conditiile de mediu si topogeografice, luand in considerare nivelul potentialului energetic al resurselor de acest tip la inaltimea medie de 50 de metri. Potentialul energetic eolian este cel mai favorabil pe litoralul Marii Negre, in zonele montane si podisurile din Moldova sau Dobrogea, inclusiv in zona off-shore, cu posibilitati de obtinere a unei cantitati de energie de ordinul miilor de GWh/an.

Turbinele eoliene energetice moderne au puteri intre 660 KW si 3,6 MW. Marile avantaje ale utilizarii energiei eoliene sunt protejarea mediului, costul de producere competitiv, comparativ cu al centralelor clasice, si timpul redus de montaj. Vantul este abundent, gratuit si inepuizabil, iar costul de producere nu este influentat de fluctuatiile pretului celorlalti combustibili. Dezavantajul este caracterul intermitent al producerii de energie, precum si de fluctuatiile de putere, plus faptul ca o astfel de instalatie trebuie asezata la o distanta de cel putin 1 km de orice asezare omeneasca.

Vantul pune pe picioare afaceri de succes la Tulcea

Mai multi investitori straini si romani sunt interesati de investitii in construirea de centrale eoliene in zona Tulcea, potrivit administratorului uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara - Ecoprod Energy, Nicolae Oprea. Administratorul Ecoprod Energy a precizat ca societatea pe care o conduce va investi in perioada imediat urmatoare 3,5 - 4 milioane de euro in constructia unui parc de centrale eoliene in Tulcea, primul astfel de parc din tara, care va avea o productie totala de 3,2 MWh.

Potrivit reprezentantului Ecoprod Energy, turbina care exista la Ploiesti si care are o capacitate de 660 KWh va fi relocata in parcul din Tulcea. Alaturi de aceasta vor fi instalate alte trei centrale cu o putere de 150 KWh fiecare. Durata de recuperare a investitiei intr-o centrala eoliana dureaza in general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani, a adaugat Oprea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.