Taxa de inmatriculare si valoarea accizelor din 2007 vor fi calculate pe baza unui curs valutar, dintr-o singura zi, pe care BNR il vrea mai slab, Guvernul il vrea mai puternic, iar speculatorii il asteapta

Valoarea accizelor de anul viitor, precum si cea a taxei de inmatriculare se vor calcula in functie de cursul euro din prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului curent, a declarat Mihai Hura, director in Ministerul Finantelor Publice, citind noul Cod fiscal.

Acest curs se va utiliza pe toata durata anului urmator, asa ca riscul implicat de prevederea fiscala este imens. In prezent, valoarea in lei a accizelor si impozitelor datorate bugetului de stat se determina in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru ultima zi a lunii care precede inceputul trimestrului calendaristic. Acest curs se utilizeaza pe toata durata trimestrului urmator.

Asadar, cursul euro pentru calculul accizelor va fi cel valabil la 2 octombrie. Fiind zi de luni, cursul oficial al monedei europene va fi cel calculat de Banca Nationala dupa sedinta de tranzactionare de vineri, 29 septembrie.

Ziua cea mai lunga

Aceasta zi capata astfel o importanta cu totul deosebita. Va fi momentul in care Banca Nationala se va bate cu Guvernul "pe bani". Prima tabara va urmari sa tina un curs cit mai redus al euro pentru a-si indeplini cel mai important obiectiv, stabilitatea preturilor. De cealalta parte, Guvernului i-ar conveni un curs cit mai ridicat al monedei europene, pentru ca astfel veniturile bugetului ar fi mai mari. O valoare mai mare a accizelor nu convine bancii centrale, pentru ca acestea s-ar transforma in inflatie. Controlul cursului va reveni insa Bancii Nationale. Aceasta poate interveni pe piata valutara cu o supraoferta de euro, moment in care "pretul" in lei al monedei europene s-ar duce in jos.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.