Sfarsitul de saptamana la Bursa de Valori Bucuresti a coincis cu o stabilizare a cotatiilor pentru majoritatea titlurilor lichide, indicele BET calculat la inchiderea sedintei de tranzactionare ajungand la valoarea de 7.772 pc., in vreme ce indicele BET-C s-a apreciat usor, cu 0,21%, ajungand la valoarea de 4.560 pc.

Indicele BET-FI, care sintetizeaza evolutia societatilor de investitii financiare s-a apropiat de nivelul de 42.000 pc, aprecierea in acest caz fiind de 0,67%. Volumul tranzactiilor a fost si de aceasta data unul destul de bun, cele 26,4 milioane lei rezultate din transferurile cu actiuni inscriindu-se in linia generala din ultima perioada de la Bursa de Valori Bucuresti, se arata in analiza intocmita de SSIF Broker SA.

Actiunile SIF s-au aflat, ca de fiecare data, in topul lichiditatii, insa de aceasta data cu aprecieri ale cotatiilor mai ponderate comparativ cu cele doua zile anterioare, cuprinse intre 1,07% (SIF2) si chiar o stagnare, in cazul SIF4. Cele mai tranzactionate au fost actiunile SIF Oltenia, cu un volum de 1,9 milioane actiuni si o valoare de aproximativ 4,4 milioane, aflandu-se in crestere cu 0,01 lei fata de sedinta de joi (+0,43%), pana la nivelul de 2,35 lei/actiune.

Tot de o valoare ridicata a tranzactiilor s-a bucurat si SIF2 Moldova (3,3 milioane lei), cresterea de pe acest simbol fiind cea mai mare dintre societatile de investitii financiare, pana la pretul de inchidere de 1,89 lei, cu numai 0,02 lei mai putin decat maximul zilei. insa aceasta inchidere a fost data de o tranzactie in ultimele secunde, presiunea la vanzare de pana la acel moment ducand cotatia la niveluri inferioare celei de inchidere. Celelalte societati SIF au avut urmatoarele evolutii: SIF1 Banat Crisana s-a apreciat pana la 2,24 lei (+0,90%), SIF3 Transilvania a avut ca pret de inchidere 1,95 lei (+1,04%) si SIF4 a ramas constanta, inchizand sedinta la pretul de 1,39 lei.

Tranzactii importante din punct de vedere valoric (3,78 mil lei) s-au realizat si cu actiunile BRD, acestea apreciindu-se cu 1,21%, pretul de inchidere fiind 16,7 lei/actiune. S-au tranzactionat aproape 230.000 actiuni vineri, iar pretul maxim al zilei a fost de 16,9 lei/actiune. Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat o crestere de aproape 1%, cu ultima tranzactie a zilei la pretul de 1,08 lei, insa titlul a fost caracterizat de o stabilizare a pretului pe fondul transferului a 2,2 milioane actiuni. Banca Comerciala Carpatica nu a avut insa aceeasi evolutie pozitiva ca si celelalte doua banci, depreciindu-se cu 1,87%, pana la 0,525 lei/actiune.

In sectorul petrolier, principalele titluri au avut evolutii contradictorii. Astfel RRC, pe fondul unui volum de peste 32 milioane actiuni tranzactionate, s-a depreciat cu 3,78%, pana la nivelul de 0,089 lei, insa aceasta corectie vine dupa noua sedinte de cresteri consecutive, care au propulsat acest titlu pana la un maxim de 0,0955 lei in cursul diminetii de vineri, dupa acel moment vanzatorii intorcand practic piata. Rezultatele financiare pentru primul semestru sunt asteptate pentru data de 2 august in cazul acestui titlu. SNP Petrom a mai adaugat la pret 0,90% fata de ziua precedenta, aproape 5 milioane actiuni fiind tranzactionate la preturi intre 0,555 si 0,57 lei. inchiderea zilei a consemnat pretul de 0,56 lei/actiune.

Din sectorul farmaceutic merita sa semnalam evolutiile bune din cazul Biofarm Bucuresti, cu o crestere de 0,88% pe date zilnice, pretul de cotare fiind de 0.57 lei si Antibiotice Iasi, care s-a apreciat cu 0,74%, pana la 1,36 lei.

Darie Moldovan - Departamentul de Tranzactionare SSIF Broker SA


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.