Dupa agricultura sau turism, un alt domeniu de afaceri este si va fi afectat in continuare de noile conditii de clima: sectorul imobiliar

Schimbarile climaterice afecteaza deja piata imobiliara din Romania, ramanand indiferente la "febra investitiilor", este de parere Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara si expertiza patrimoniala la Universitatea Francofona Internationala-Bruxelles, presedinte al Asociatiei Romane pentru Patrimoniu.

"Ipoteza unor modificari climatice de o intensitate severa produce ingrijorari si consecinte si in piata imobiliara de la noi. Pe aceasta piata, impreuna cu febra, uneori, irationala a preturilor au loc si reticente investitionale, aparent fara explicatie, precum si un reflux partial. Totusi, aceste retrageri se simt chiar in prezent. Aceasta s-ar putea traduce printr-o prudenta inaintea unor primejdii banuite fata de fenomene catastrofice", a declarat pentru Rompres Arthur Silvestri.

"In prezent, aceste atitudini se considera particulare si sunt explicate drept simple optiuni determinate de liberul arbitru. Oricum, iesirea din oras cu locuinta, interpretata ca o moda trecatoare, nu va trece, iar in Bucurestii parcurilor decimate, al supra-aglomerarilor irezolvabile si al mediului alergogen generalizat prin santiere, iesirea din oras devine o adevarata reactie de supravietuire", a adaugat acesta.

Lunca Dunarii si litoralul - cele mai afectate

Redefinirea urbanului ca spatiu de locuit agresiv si chiar nociv este o realitate "marunta" din perspectiva viitorului in ansamblu. Se observa deja ca investitii anuntate relativ recent de unii investitori, in special italieni, in Lunca Dunarii, biciuita periodic de inundatii, nu se mai pot lua in calcul si ca, din aceasta perspectiva, Delta Dunarii insasi incepe sa devina un "loc al incertitudinilor", ceea ce duce la suspendarea oricarui proiect de dimensiuni semnificative. Espectativa si optiunea "rezervata" sunt evidente.

"Facem caz, cu o staruinta stupida, de pierderea pariului cu turismul de Litoral, vehiculand stiri despre preturi scazute si servicii incomparabil superioare in Grecia, Bulgaria si Anatolia, fata de ceea ce se constata aici, dar nu bagam de seama ca, in acelasi timp, plajele noastre se injumatatesc, falezele se surpa si Marea Neagra se umple de o vegetatie desgustatoare si de ramasite de meduze si pesti, avertizand ca maine nu vom mai avea, practic, termen local de comparatie. De altfel, nici o regiune nu scapa fara un efect, dar o anumita tensiune se presimte. Nimeni nu mai cumpara acum teren pentru casa de vacanta fara a se uita de zece ori in jur cu o anumita frica creata de imaginile dezastrelor provocate, la munte, de torenti formati din senin, in urma cate unei ruperi de nori", a mai spus Artur Silvestri.

Aceste fenomene meteorologice lipsite de predictibilitate au deja un impact resimtit in piata imobiliara, angajand repercursiuni chiar si "categoriile estetice" traditionale in ceea ce priveste alegerea locului de constructie.

Peisajul de vis ramane doar in poza

Asezarile in margini de rau cu "peisaj" ori la liziera padurii, unde se pot aduna in cateva fractiuni de secunda rauri de bolovani, au devenit deja investitii nerentabile din cauza riscurilor generate, in final, de schimbarile climaterice. De aici incepe seria retinerilor de a investi in imobiliarul turistic rural, desi tentatiile raman mari, iar profitul, estimat pe termen mediu, inca substantial.

Splendide prin peisaje de fotografie, multe regiuni nu vor cunoaste acel "boom", imobiliar prin vanzari spectaculoase de teren si constructii moderne ca unitati de gazduire a turistilor.

Astfel, la polul opus, "concentrarile in geografia cu traditie", desemnand locuri si statiuni frecventate si considerate a fi sigure, se fortifica, aducand cresteri de preturi imobiliare galopante si, impreuna cu ele, o calitate a "vietii de loisir" ce se poate dovedi, uneori prea repede, de-a dreptul indoielnica.

"Acolo unde exista o afacere si turism va exista si mai mult, creandu-se aglomeratie, iar acolo unde este pustiu va ramane pustiu in pofida oricaror argumente de potential. Daca, asa cum se previzioneaza, modificarile de clima vor capata accente bruste si efecte greu de controlat, precum migrarea populatiei, foamente, seceta si meteorologie extrema, orice estimare va fi lipsita de suport, ca insasi notiunea de piata imobiliara, evaporata in fata Naturii", a conchis Artur Silvestri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.