Ministerul Finantelor Publice a anuntat, prin vocea secretarului de stat Catalin Doica, ca intentioneaza sa publice noul Cod Fiscal, pana la data de 15 octombrie. "La sfarsitul acestei saptamani, Monitorul Oficial va trece la publicarea efectiva a noului Cod Fiscal, care va fi republicat cu tot cu norme, pana la 1 Ianuarie 2007", a spus ieri Doica in cadrul unui seminar pe tema impozitarii si politicii fiscale comunitare, organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Noul Cod Fiscal a fost deja adoptat de Parlament la inceputul acestei luni. "Ne-am tinut promisiunile facute si am aplicat Codul Fiscal numai sub forma unei legi", spune Doica.

Printre prevederile noului Cod Fiscal se numara modificarea sistemului de impunere a tranzactiilor imobiliare in sensul aplicarii unui impozit fix de 3% la vanzarea sau cumpararea de imobile, introducerea impozitului gradual pentru IMM-uri, diferentierea impozitului pentru tranzactiile de pe piata de capital, eliminarea refinantarii TVA pentru importatori, scutirea de impozitare pe maximum cinci ani a cladirilor construite cu o valoare mai mare de 500.000 euro si neimpozitarea dobanzilor la conturile curente deschise de persoanele fizice.

O alta prevedere foarte importanta si care, dupa spusele oficialului MFP, a fost in mod repetat ceruta de oamenii de afaceri din Romania, este posibilitatea firmelor sa decida acordarea dividendelor aferente exercitiului financiar curent si in cursul anului. Aceasta ar avantaja si bugetul de stat deoarece ar permite esalonarea incasarii impozitelor din plata dividendelor pe parcursul intregului an, si nu doar intr-o scurta perioada ca in prezent.

Anca Boagiu: Romania, pregatita pentru aplicarea normelor fiscale din UE

"La nivel european impozitarea acopera, in special, impozitarea directa", a sustinut in cadrul aceluiasi seminar Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene. Prin aplicarea acquis-ului comunitar tot ceea ce tine de impozitarea directa va ramane de competenta autoritatilor romane, in timp ce impozitarea indirecta implicand colectarea accizelor va fi directionata de la Bruxelles. Din declaratiile ministrului Boagiu, oficialii europeni urmaresc ca autoritatile de la Bucuresti sa faca pasi rapizi in directia alinierii Romaniei la metodele urmate de UE.

Astfel, printre angajamentele catre UE asumate de tara noastra in cadrul capitolului 10 "Impozitarea" se numara introducerea unei cote minime a accizelor la produsele energetice, tutun si bauturi alcoolice in scopul evitarii unor distorsiuni serioase ale concurentei pe piata unica. De asemenea, prin intermediul aplicarii coerente ale accizelor la energie, se vrea reducerea emisiilor de noxe si folosirea unor combustibili mai curati.

O prevedere ce va genera cu siguranta multe nemultumiri este interzicerea distilarii private in gospodarii. Aceasta va insemna ca nu i se va mai permite gospodarului sa faca tuica in gospodaria proprie, decat in anumite cote stabilite de UE. Aceasta in ideea eliminarii oricarei modalitati de eludare fiscala si asigurarii igienei alimentare si a
sigurantei corporale. Negocierile la capitolul "Impozitarea" au fost deschise la Conferinta de Aderare Romania-UE din 26 octombrie 2001 si inchise provizoriu in cadrul Conferintei de Aderare Romania-UE din 2 iunie 2003. Negocierile au fost redeschise si inchise provizoriu in cadrul Conferintei de Aderare Romania-UE din 26 noiembrie 2004.

Fara tuica in gospodariile oamenilor

Aderarea la UE va avea o serie de avantaje importante, dar si dezavantaje privind prin prisma normelor referitoare la impozitare, sustine Boagiu evidentiind beneficiile dar si costurile procesului de integrare.

Printre dezavantaje se numara cresterea nivelurilor accizelor la produsele energetice, tutun, alcool si bauturi alcoolice, eliminarea unor scutiri de TVA si, pe termen lung, pierderea de venituri la bugetul de stat prin impozitarea veniturilor din dobanzile la economii ale nerezidentilor in tara de rezidenta. In acelasi timp, intrarea in UE va aduce cu sine si o serie intreaga de beneficii ca inlaturarea evaziunii fiscale, a concurentei neloiale si a obstacolelor din calea activitatii transfrontaliere, protejarea mediului, protejarea cetateanului, facilitarea investitiilor transfrontaliere, libera circulatie a capitalurilor.
Pentru implementarea acestor prevederi, UE ne va pune la indemana sume importante de bani.

"Faptul ca vom avea o suma foarte mare la dispozitie ne obliga sa tratam cu maxima seriozitate acest subiect", a spus Boagiu, adaugand in incheiere ca "trebuie sa pregatim societatea romaneasca pentru un anumit sistem de valori".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.