Organele fiscale vor atribui un cod de identificare fiscala persoanelor fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, precizeaza Ordonanta de modificare a Codului de Procedura Fiscala aprobata ieri de Guvern.

Decizia a fost luata pentru a facilita schimbul de informatii referitor la administrarea TVA comunitara. Documentul preia regulile comunitare in domeniu si stabileste, totodata, conditiile in care autoritatile romane acorda asistenta, pe baza de reciprocitate, statelor membre UE pentru recuperarea acelorasi tipuri de creante.

Sunt modificate si termenele de depunere a declaratiilor privind impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii si, implicit, termenele de plata, pentru microintreprinderile definite potrivit Legii 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pentru asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.

Sinistratii, exonerati de raspundere fiscala

Noile reguli prevad exonerarea de raspundere fiscala a contribuabilului care nu isi poate indeplini obligatiile fiscale ca urmare a unui eveniment imprevizibil si indiferent de vointa sa, precum inundatii, catastrofe, cataclisme sau incendii. Contribuabilul nu va fi sanctionat pentru neindeplinirea obligatiilor in situatii mai presus de vointa sa, precum cazul de forta majora si cazul fortuit.

Prevederi europene

Documentul mai stabileste ca autoritatile romane si oficialii din statele membre UE isi vor acorda reciproc asistenta in recuperarea anumitor creante la bugetul de stat, pe baza prevederilor cuprinse in legislatia nationala. Sunt preluate astfel regulile comunitare in domeniu si conditiile in care autoritatile romane acorda asistenta, pe baza de reciprocitate, statelor membre UE pentru recuperarea acelorasi tipuri de creante.

Guvernul apreciaza ca aceste prevederi vor contribui la cresterea gradului de recuperare a creantelor fiscale stabilite de autoritatile romane in sarcina persoanelor nerezidente, care nu pot fi recuperate pe teritoriul Romaniei.

Declaratii fiscale depuse trimestrial

Microintreprinderile si persoanele fizice care desfasoara activitati independente vor depune declaratiile fiscale si vor efectua platile trimestrial, iar asociatiile, fundatiile sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia insitutiilor publice, anual.

Documentul prevede, de asemenea, constituirea ca venit la bugetul de stat sau la bugetele locale a taxei de participare la licitatie nerestituita ofertantilor care nu s-au prezentat la licitatie. Pentru creantele fiscale administrate de administratia publica locala, orice plata facuta dupa comunicarea somatiei in cadrul executarii silite va stinge, mai intai, obligatiile fiscale cuprinse in titlul executoriu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.