Dupa o scadere a dobanzilor pana aproape de zero inregistrata la depozitele pentru o zi, in ultima saptamana, bancherii estimeaza o revenire in jurul valorii de 8% incepand de luni.

Platile la bugetul de stat si cresterea rezervelor la lei au determinat bancile sa isi pastreze bani lichizi in exces, saptamana trecuta, ceea ce a facut ca dobanzile la depozitele pentru o zi, cu care bancile isi acopera necesarul de plati pe termen scurt, sa scada la 0,66% de la o medie de 8%.

Astfel, la sfarsitul saptamanii care se incheie, bancile erau dispuse sa plateasca o dobanda de 0,66% pentru depozitele in lei cu scadenta la 24 de ore si cereau o dobanda de 2,53% din valoarea depozitelor in lei pe care le plasau tot pentru o zi (overnight).

Dobanzile la depozitele overnight s-au mentinut la un nivel scazut pe toata perioada saptamanii. In perioada 14-21 iulie, dobanda la depozitele overnight in lei atrase (BUBID) de pe piata bancilor a scazut cu 0,27 puncte procentuale de la 0,93% la 0,66%, iar la depozitele plasate (BUBOR) a scazut cu 0,67 puncte, de la 3,20% la 2,53%.

Scaderea dobanzilor s-a facut simtita inca de acum zece zile, ca urmare a lichiditatii mari de lei din piata. Abundenta de lei a facut ca bancile sa nu mai fie interesate sa atraga sau sa depuna depozite pe piata monetara la dobanzi ridicate, sustin analistii.

Ei spun ca bancile au preferat sa isi pastreze in aceste zile un exces de lichiditati in lei ca sa poata onora, la sfarsitul lunii, ordinele de plata ale clientilor catre bugetul de stat si ca sa isi poata depune la Banca Nationala a Romaniei (BNR)rezervele minime obligatorii pentru creditele acordate in lei.

O alta cauza a volumului mare de lei de pe piata monetara din saptamana care se incheie este faptul ca BNR nu a scos suficienti bani din piata in urma licitatiei de luni, 17 iulie, sustin analistii bancari, cu toate ca suma atrasa de BNR a fost cea mai mare din ultima luna, respectiv de peste cinci miliarde lei (1,39 miliarde euro).

"A fost o lichiditate mare pe piata monetara, in aceasta saptamana, dar nu si pe cea valutara. Piata monetara a ramas fara lichiditati din cauza perioadei de sfarsit pentru depunerea rezervelor minime obligatorii in lei. Acesta este motivul pentru care bancile au preferat sa ramana lichide pe termen scurt. De saptamana viitoare, insa, dobanda la overnight (dobanzile la depozitele pentru o zi - n.r.) va mai creste", a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ABN Amro, Radu Craciun.

El a mai spus ca dobanzile la overnight s-au situat, in sedinta de vineri, intre 0-2%, dar luni, in functie si de licitatia la luna a bancii centrale, dobanzile ar trebui sa creasca. "Depinde cum isi planifica si bancile lichiditatile. Poate ca BNR va fi dispusa sa atraga ceva mai mult", a mai spus Radu Craciun.

Si economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca dobanzile au avut un nivel foarte scazut, in saptamana care se incheie, pentru ca au fost foarte multi bani pe piata. BNR a atras, luni, din piata peste cinci miliarde lei, dar miercuri a avut scadenta un depozit la luna al BNR de peste 3,11 miliarde lei. Datorita faptului ca a fost si sfarsit de perioada la rezervele minime obligatorii, bancile au fost mai prudente si si-au pastrat mai multi bani pentru a putea plati aceste rezerve si darile la bugetul de stat, asa ca dobanzile au scazut, a explicat Dumitru.

Desi dobanzile overnight (de vineri pe luni) la lei afisate, vineri, de BNR au fost de 0,66% la depozitele atrase si 2,53% la cele plasate, la depozitele top next (de luni pe marti), in schimb, dobanda era de 7,88% la depozitele atrase si 8,93% la depozitele plasate.

"Azi (vineri - n.r.), dobanda overnight se incadreaza in rezerva de luna asta, in vreme ce dobanda top next e in rezerva de luna viitoare. De aceea a aparut aceasta diferenta mare de dobanzi. In felul acesta se vede cam cat o sa creasca, incepand de luni, si dobanzile la overnight", a declarat, pentru NewsIn, dealerul Raiffeisen Bank, Aurelian Mihailescu.

Economistul sef al ING Romania, Florin Citu, a declarat, pentru NewsIn, ca discursul, din saptamana care se incheie, in fata senatului american a presedintelui Federal Reserves (sistemul american de banci centrale - n.r.), Ben Bernanke, a avut menirea sa ii linisteasca pe cei care se asteptau la o crestere a dobanzii de politica monetara in august. "Inainte sa anunte el cifrele, piata era usor volatila. Multi credeau ca dobanda de politica monetara a Federal Reserves va creste la 5,5% in august dar Bernanke a anulat aceste idei, anuntand ca il intereseaza ce se va intampla in viitor. El a spus ca pe termen scurt exista pericolul creseterii inflatiei, dar ca, o crestere cu 0,25 puncte procentuale in august ar fi foarte greu de argumentat" a spus Citu.

El a mai spus ca datorita asteptarii datei limita de depunere a rezervelor minime obligatorii, pe piata monetara au avut loc foarte putine tranzactii. "Bancile tin prea multi bani in lichiditati, dar de luni, dobanda overnight va reveni la 8-9%. Scadenta de pe 26 iulie a depozitului la luna al BNR, in valoare de circa 2,4 miliarde lei, nu va afecta cresterea dobanzilor overnight pentru ca e posibil ca BNR sa tina cont de el la licitatia de luni (24 iulie - n.r.) si sa atraga mai mult", a mai explicat Citu.

Investitorii locali si evenimentele externe au facut leul sa oscileze in fata euro in ultima saptamana

In timp ce piata monetara a fost influentata, cu precadere de conditiile interne, piata valutara s-a miscat mai degraba in directia in care s-au miscat si celelalte piete din regiune. Aceasta evolutie a pietei valutare s-a datorat declaratiilor presedintelui Federal Reserves, a declarat, pentru NewsIn, economistul sef al ABN Amro, Radu Craciun.

El a mai spus ca in urma declaratiilor presedintelui Federal Reserves, piata a reactionat prin aprecierea monedei europene in fata celei americane. "S-au apreciat si valutele din tarile emergente, inclusiv cele din zona central si est europeana, precum zlotul si forintul. Si leul a beneficiat de aceasta apreciere si ar fi beneficiat si mai mult daca n-ar fi existat ordinele locale de cumparare de lei, ceea ce a facut ca leul sa se aprecieze mai putin decat zlotul polonez fata de euro", a mai spus Craciun.

BNR a afisat, vineri, un curs de 3,5811 lei/euro, cu 136 lei vechi mai putin pentru o moneda europeana decat in urma cu o saptamana (14 iulie), cand atingea 3,5947 lei/euro. Evolutia leului fata de euro din timpul saptamanii care se incheie a fost una oscilanta, moneda nationala atingand, joi, cel mai mare nivel de apreciere, respectiv de 3,5642 lei/euro.

Florin Citu considera ca afisarea de vineri de catre banca centrala a leului in depreciere fata de euro a fost un fapt surprinzator. "Leul s-a apreciat in fata euro mai putin decat celelalte monede din regiune si a pierdut putin in fata mondei europene din cauza clientilor interni. E posibil sa fi fost doar o inchidere de pozitii cu marcare de profit, tocmai pentru ca piata romaneasca poate fi folosita si ca piata de specualatii pe termen scurt", a mai spus Citu.

Pentru moneda americana, BNR a afisat, vineri, un curs de 2,8288 lei, in usoara scadere (0,29%) fata de sfarsitul saptamanii anterioare (14 iulie), cand era de 2,8373 lei/dolar, ca urmare a miscarilor de pe pietele internationale.

Cotatiile monedei europene afisate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in ultima saptamana, arata ca piata a fost usor volatila, ceea ce a facut ca leul sa aiba un curs oscilant, cu o usoara tendinta de apreciere fata de euro.

De la inceputul anului, leul a avut o tendinta de apreciere fata de euro, in conditiile in care banca centrala afisa pe 20 ianuarie un curs de 3,64 lei/euro, cu circa sase bani mai mult decat in prezent.

Leul a avut o tendinta de apreciere in fata euro pe timp de vara si de depreciere in timpul iernii, dupa cum se observa studiind cotatiile afisate de banca centrala. Astfel, dupa ce se apreciase in august pana la 3,40 lei/euro, moneda nationala s-a depreciat pana la 3,68 lei/euro, cat afisase BNR la inceputul acestui an. Incepand cu luna februarie, insa, leul si-a reluat aprecierea fata de euro, ceea ce a facut ca in mai, cursul afisat de BNR sa coboare, din nou, la 3,40 lei/euro. In luna iunie a acestui an, leul s-a depreciat in fata monedei europene, asemeni monedelor din tarile emergente, ca urmare a speculatiilor investitorilor straini pe aceste piete valutare. In continuare, evolutia leului va ramane legata de cea a monedelor din regiune, considera analistii.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.