La sfarsitul anului trecut, incepand cu data de 11 decembrie, Electrica Muntenia Nord - Sucursala Galati pierdea contractul furnizarii de energie electrica pentru combinatul siderurgic Mittal Steel, fostul Sidex Galati, in favoarea Electrica SA Bucuresti si a necunoscutei Petprod SRL. Miscarea aparea in urma liberalizarii partiale a pietei de energie electrica si a fost posibila doar prin obtinerea statutului de consumator eligibil de catre Mittal Steel.

Cu toate acestea, firma care ii furnizeaza combinatului 100 MW/h, Petprod SRL, este greu identificabila si are mici probleme cu actele. In baza de date a Registrului Comertului, Petprod SRL, e o firma aflata in reorganizare judiciara, care apare inregistrata la Brasov, pe strada Harmanului nr. 66, avand ca unic actionar Gruparea Dinamica (1987) SRL. Asociatul unic este inregistrat in Israel, orasul Haifa Hanassy, Road 109. Firma brasoveana ce figureaza cu zero angajati are o cifra impresionanta de afaceri in 2003: 222 miliarde lei.

Investigatiile realizate in tara de origine a actionarului unic au scos la iveala faptul ca in Haifa nu exista Gruparea Dinamica (1987), dar o firma omonima, cu un singur angajat, ar fi inregistrata in Tel Aviv si s-ar ocupa, dupa registrul comertului israelian, cu importul de bunuri. Surpriza merge mai departe si constatam ca nici administratorul firmei brasovene, Cutisteanu Herscu, nascut in Romania si domiciliat in Haifa, str. Golda Meyer nr. 31, nu este cunoscut in Israel. El mai apare, din unele informatii, sub numele de Cutisteanu Jack, la o adresa din Bucuresti, de pe strada Visana, locatie la care Romtelecom nu recunoaste nici firma Petprod si nici persoana fizica.

Cu mare dificultate, am reusit sa-l contactam pe domnul Cutisteanu pe un numar de telefon mobil, dar informatiile furnizate sunt contradictorii. Astfel, administratorul Petprod afirma ca reorganizarea judiciara in care s-ar afla firma sa este o "eroare de scriere" a Finantelor brasovene, greseala ce va fi corectata la sfarsitul lunii in curs. "Firma exista, familia mea este acolo. Mai cautati! Eu si sotia mea suntem actionarii. Eu am 102 angajati, din care o suta si ceva sunt pe santierul Unitatii 2 de la Cernavoda. Noi avem un punct de lucru acolo. Acum aveti putin mai multe informatii. Sute de oameni lucreaza pe santierul Centralei Atomoelectrice Cernavoda, furnizam forta de munca acolo unui antreprenor", a tinut sa ne precizeze patronul firmei. De aceea, am mai cautat. Si am descoperit ca adresa din strada Harmanului nr. 66 declarata de administratorul SC Petprod SRL Brasov, Cutisteanu Herscu, drept sediu social al firmei este una fictiva. La aceasta adresa se afla, de fapt, fabrica de mobila Lemexim SA, din cadrul grupului de firme Prescon apartinand miliardarului brasovean Ioan Neculaie, care a cumparat-o in urma cu cativa ani. Desi la inregistrarea sereleului la Registrul Comertului a fost depus un contract de inchiriere datat 15.09.1997, valabil pana in 31.07.2002, acest act nu exista in arhiva societatii Lemexim SA, unde nimeni n-a auzit de Petprod.

De asemenea, sereleul figureaza ca avand puncte de lucru si in Bucuresti, pe strada Visana nr. 3, sc. B, ap. 84, sector 4, respectiv in Cernavoda, pe strada 9 Mai, bloc E1, sc. A, ap. 1, judetul Constanta. Din iunie 2004, Petprod SRL se afla in procedura de faliment, declansata de Finantele Publice Brasov din cauza unor datorii de 426 milioane lei la bugetul statului pe 2003, lichidator si administrator special fiind numita societatea Top Expert SRL Brasov. Conform unei adrese din 16.11.2004 a Inspectiei Muncii Brasov, aflate la dosarul de faliment de la Tribunalul Brasov, sereleul ar avea 112 angajati, ale caror carti de munca s-ar afla cica, la... sediul-fictiv, repetam - de pe strada Harmanului nr. 66! Cu toate ca nimeni nu stie care e adresa Petprod-ului, in ianuarie a.c. sereleul si-a achitat aproape in totalitate nu doar datoria de 426 milioane lei catre Fisc - din care mai are numai un "rest" de 7 milioane - ci a platit si obligatiile fiscale aferente ultimului trimestru din 2004, in suma de 2,7 miliarde lei!

Asa incat, la termenul din 28 februarie curent al procesului de faliment, judecatorului sindic nu-i va ramane decat sa stopeze procedura, fantomatica Petprod SRL putandu-si continua astfel, nestingherita, biznisurile. In concluzie, o firma care apare la Registrul Comertului ca fiind in lichidare judiciara, deci fara posibilitatea de a obtine licenta pentru furnizarea de energie electrica, si care are un sediu fictiv furnizeaza jumatate din necesarul de electricitate unuia dintre cei mai mari consumatori industriali din Romania. Si asta, la cel mai mic pret al energiei de pe piata interna. De peste o luna, conducerea Hidroelectrica refuza sa raspunda unei petitii adresate in baza Legii 544 prin care i se cereau amanunte privind modul de furnizare a energiei electrice catre Petprod. O alta intrebare e de ce a fost nevoie de un SRL intermediar intre Hidroelectrica si combinatul galatean.

La fel de reticenta s-a aratat si firma concurenta, Energy Holding, a cunoscutului Bogdan Buzaianu, implicat in afacerea reparatiilor de la Portile de Fier, care livreaza energie electrica celor doi mari consumatori Alro Slatina si Alumina Tulcea si care si-ar fi dorit sa aiba si Mittal Steel in portofoliu. Incercarea de a afla de la Energy Holding cine se afla in spatele lui Petprod s-a lovit ca de un zid. Principalul perdant, Sucursala Electrica Galati, care rula anual aproape 4.000 de miliarde lei numai pe seama Mittal Steel, si care si-a diminuat astfel cifra de afaceri cu 70%, pare perfect impacat cu situatia creata. Directorul zonal, Vergiliu Vals, care a primit o notificare de reziliere a contractului cu combinatul cu numai 7 zile inainte de termen, este resemnat: "Mittal Steel urmeaza sa cumpere energie electrica de pe piata libera, este dreptul oricarui consumator eligibil care intruneste conditiile ANRE. Combinatul este eligibil de un an si jumatate. El nu si-a clamat aceasta clauza de eligibilitate, a preferat sa ramana consumatorul captiv al Electrica Muntenia Nord. Cum deschiderea pietei trebuie sa ajunga la 100% la 1 ianuarie 2007, mai devreme sau mai tarziu era un lucru logic care trebuia sa se intample".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.