La Bursa de Valori Bucuresti s-a consemnat o valoare tranzactionata de 29,87 milioane RON, din care doar 0,8 milioane RON au reprezentat tranzactii pe titluri listate pe piata RASDAQ, insa tranzactionate pe platforma Arena a BVB. Aceasta valoare nu a mai fost la fel de importanta comparativ cu sedintele precedente, aceasta si din cauza ca vineri s-au realizat doar tranzactii obisnuite pe aceste titluri, fara transferul unor pachete mai importante pe vreun simbol.

Indicii pietei au avut o evolutie usor contradictorie, de la aprecierea cotatiilor actiunilor SIF, indicele BET-FI inchizand la 41.277 pc., in crestere cu 0,44% fata de ziua precedenta, pana la deprecierea usoara a actiunilor din componenta indicilor BET si BET-C, pentru care scaderile au fost de 0,88%, respectiv 0,69%, pe date zilnice.

Valoarea tranzactiilor s-a mentinut in continuare la un nivel ridicat pentru actiunile societatilor de investitii financiare, care au cumulat 14,8 milioane lei, insa lichiditatea ridicata de aici a venit pe fondul consolidarii cotatiilor, fara aprecieri importante. In topul lichiditatii s-a situat SIF5 (2,8 milioane actiuni tranzactionate, in valoare de 6,4 milioane lei), pretul de inchidere de 2,30 lei/actiune fiind sinonim unei cresteri de 0,44%. Schimburi importante de pachete s-au desfasurat si cu actiunile SIF2, de altfel aceste doua titluri detasandu-se clar in ultima perioada ca preferate ale investitorilor pe SIF-uri. S-au tranzactionat 2,7 milioane ale acestui emitent, cu o volatilitate a pretului in scadere, limitele zilei fiind 1,84 lei/actiune, respectiv 1,87 lei maximul zilei. Inchiderea a consemnat pretul de 1,85 lei/actiune, constant fata de sedinta de joi. SIF3 a inchis ziua la 1,92 lei/actiune, SIF1 la 2,2 lei/actiune, iar SIF4 a crecut usor, pana la 1,38 lei.

Tranzactii mari s-au realizat cu actiunile Bancii Transilvania (TLV), adica 6,9 milioane actiuni tranzactionate in valoare cumulata de 7,5 milioane RON. A fost cel mai lichid titlu al zilei, insa se pare ca in acest caz tot mai multi investitori aleg sa isi marcheze profiturile, o tranzactie importanta realizandu-se in cursul zilei, cand aproximativ 4 milioane actiuni au fost vandute "la piata", lichidand cumpararile afisate intre 1,09 lei si 1,05 lei partial. Inchiderea zilei a gasit actiunea mai sus, la 1,07 lei/actiune, insa scaderea pe date zilnice a fost de 2,73%. Celelalte actiuni bancare au fost mai stabile vineri, insa si pe volume tranzactionate mai modeste. BRD a inchis ziua constant la 16,4 lei, iar BCC, reintrodusa la tranzactionare, a ramas la nivelul de 0,52 lei/actiune, aproximativ 100.000 actiuni fiind tranzactionate.

SNP a pierdut atat din lichiditate (1,9 milioane actiuni tranzactionate) cat si la capitolul pret, insa deprecierea a fost usoara pe inchidere, pana la 0,52 lei/actiune, in conditiile in care media zilei a fost la 0,525 lei. Actiunile Rompetrol Rafinare si-au continuat aprecierea, pana la 0,081 lei/actiune, iar volumele au continuat sa fie sustinute in acest caz. Vineri s-au tranzactionat 35 milioane actiuni, iar pretul de inchidere a fost apropiat de maximul zilei, stabilit la 0,0814 lei. A surprins evolutia in cazul actiunilor Siretul Pascani, care desi au deschis ziua pe scadere, la 0,0675 lei/actiune, un cumparator puternic a "intors" practic piata pe volume importante tranzactionate, iar pretul a atins un maxim de 0,0758 lei. Spre finalul sesiunii cotatia a mai scazut pana la 0,707 lei, iar acest pret consemna o crestere de 4,74% pe date zilnice. Luni are loc o Adunare Generala a Actionarilor la aceasta societate.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.