In cazul in care se va dovedi ca RomTelecom a facut abuz de pozitie dominanta, societatea ar putea plati amenzi de peste trei sute de milioane de lei si ar putea fi obligata la vanzarea de active, avand in vedere ca in 2002 Consiliul Concurentei a amendat compania pentu incalcarea legii concurentei.

"Nu ne-am retras plangerea", a declarat vineri pentru NewsIn directorul executiv al companiei al Netmaster Communications, Alexandru Albu, compania care a reclamat recent la Consiliul Concurentei ca RomTelecom i-a refuzat acces la reteua sa.

Potrivit legii concurentei nr. 21 din 10 aprilie 1996, in cazul in care se demonstreaza ca RomTelecom a facut abuz de pozitie dominanta refuzand accesul Netmaster Communications la reteaua sa, fostul operator monopolist ar putea fi amendat cu pana la zece la suta din cifra sa de afaceri pe anul trecut, respectiv circa 325,8 milioane de lei. RomTelecom SA Bucuresti a avut o cifra de afaceri de 3.258.115.865 lei in 2005, conform datelor publicate recent de operator in Monitorul Oficial.

De asemenea, legislatia din domeniul concurentei prevede ca autoritatea in domeniu poate cere Curtii de Apel Bucuresti sa impuna masuri are ar duce la lichidarea pozitiei dominante pe piata a unei companii, iar instanta judecatoreasca poate dispune, dupa caz, invalidarea unor contracte sau a unor clauze contractuale care exploateaza abuziv pozitia dominanta, limitarea sau interdictia accesului pe piata, vanzarea de active sau chiar restructurarea prin divizare a agentului economic.

Consiliul Concurentei a amendat Romtelecom in 2002, prin decizia 265 din 4 iulie 2002, cu suma de 809,4 miliarde de lei vechi, respectiv 80 milioane de lei noi, ori 3,3 la suta din cifra de afaceri realizata de companie in 2001, pentru incalcarea prevederilor legii concurentei.

In 1993, Romtelecom si compania franceza Transpac au infiintat compania Global Communications Romania, care avea drept obiect de activitate prestarea de servicii de transmitere de date. Ulterior, compania olandeza Global One Communications Holding BV a intrat in posesia actiunilor detinute de Transpac, iar contractul de infiintare a noii companii prevedea ca Romtelecom si compania olandeza, cei doi actionari ai Global One Communications Romania, erau obligati sa nu desfasoare timp de zece ani activitati concurente companiei nou infiintate. Consiliului Concurentei a decis atunci ca clauza de nonconcurenta crea o bariera artificiala la intrarea pe o piata caracterizata de investitii mari si puternic specializata.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.