Presedintele grupului petrolier rus Yukos, Steven Theede, si-a anuntat astazi demisia inainte cu cateva ore de o intalnire a creditorilor, scrie presa internationala.

Theede a precizat ca "a epuizat toate posibilitatile... atat de a pastra cat si de a recupera valoarea companiei ca rezultat al exproprierii Yuganskneftegaz". Pentru a recupera o parte din datoriile neplatite de Mikhail Khodorkovsky, justitia rusa a decis anul trecut scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz, principala filiala de productie a grupului Yukos. Grupul public Rosneft a preluat Yuganskneftegaz la un pret considerat de analisti drept unul mult prea mic, avand in vedere ca aceasta divizie asigura in prezent 70 la suta din productia de titei a Rosneft.

Presedintele Yukos a mentionat in particular inabilitatea sa de a opri oferta publica initiala a Rosneft de saptamana aceasta la Bursa de Valori din Londra (LSE), anunta Rompres.

Pentru a recupera o parte din datoriile neplatite de Mikhail Khodorkovsky, justitia rusa a decis anul trecut scoaterea la licitatie a Yuganskneftegaz, principala filiala de productie a grupului Yukos. Grupul public Rosneft a preluat Yuganskneftegaz la un pret considerat de analisti drept unul mult prea mic, avand in vedere ca aceasta divizie asigura in prezent 70 la suta din productia de titei a Rosneft.

Cel mai mare producator rus de petrol de altadata, Yukos, se straduieste in prezent sa supravietuiasca, dupa o puternica campanie desfasurata impotriva sa, care a inclus preluarea principalelor sale bunuri si trimiterea la inchisoare a fondatorului sau, Mikhail Khodorkovsky.

Cele mai mari campuri petroliere ale companiei au fost vandute in cadrul unei controversate licitatii organizate de stat, cu scopul de a fi achitate o parte din datoriile Yukos, in decembrie 2004. Analistii au catalogat aceasta actiune ca fiind o sanctiune pentru ambitiile politice ale lui Khodorkovsky si un pas catre reafirmarea influentelor din industria petrolului.

In prezent, Khodorkovsky executa sentinta de opt ani de inchisoare pentru frauda si evaziune fiscala, intr-un penitenciar din apropierea granitei cu China.

Grupul petrolier rus OAO Rosneft si-a facut miercuri debutul oficial la Bursa de Valori din Londra, unde actiunile grupului au fost tranzactionate neconditionat cu 7,48 dolari, putin peste tranzactionarea conditionata de la Moscova de marti, dar sub pretul de oferta de 7,55 dolari.

Tranzactionarea neconditionata a venit la o zi dupa ce un tribunal britanic a respins contestatia Yukos. Grupul petrolier rus Yukos a cerut vineri autoritatilor bursiere britanice sa refuze intrarea la Bursa de Valori din Londra (LSE) a companiei petroliere ruse Rosneft, pe care Yukos o acuza de furt de active.

Oferta publica initiala a companiei ruse de stat a fost puternic licitata de investitorii strategici, printre care BP PLC, China National Petroleum Corp, in ciuda contestatiei Yukos.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.