Accelerarea ritmului de crestere a daunelor a determinat compania de asigurari Allianz-Tiriac sa modifice sistemul de calcul al pretului unei polite de asigurare de tip CASCO. Incepand cu 1 iulie, costul politei va fi calculat nu doar in functie de proprietatile autovehiculului asigurat, ci si de profilul asiguratului.
Caracteristicile asiguratului vor conta in calculul final al pretului pana la amanunte de tipul calificarii profesionale sau al numarului de copii. "Clientul este esential in cotarea riscului. Masina va deveni un element aproape secundar" a declarat, ieri, directorul general Allianz-Tiriac, Cristian Constantinescu.

Profilul asiguratului, pe primul plan

Evaluarea profilului de risc al solicitantului tine cont atat de caracteristicile autovehiculului (putere, cilindree, vechime), cat si de informatiile referitoare la proprietarul/utilizatorul autovehiculului (varsta, stare civila, localitate de resedinta, destinatia si modul de utilizare a autovehiculului sau conduita in trafic). Astfel, persoanele cu experienta mare in trafic vor beneficia de un pret mai mic pentru polita de asigurare.

In aceeasi ordine de idei, o persoana aflata in categoria de varsta 18-25 de ani, a carei daunalitate depaseste 200%, va plati mai mult decat o alta care se incadreaza in categoria de varsta peste 50 de ani. Starea civila, componenta familiei, meseria si locul de munca au si ele o pondere in calculul pretului total al politei.

Asumarea unei parti din dauna poate reduce pretul la jumatate

"Am facut un studiu de impact pe clientii nostri. A rezultat ca pentru 50% dintre acestia asigurarea va costa cu 10% mai putin, a declarat Constantinescu. Reprezentantii companiei spun ca, luand in calcul frecventa ridicata a daunelor in asigurarile auto si valorile relativ reduse in cele mai multe cazuri, actualul sistem de tarifare CASCO promoveaza reduceri substantiale aplicate primelor percepute de Allianz-Tiriac clientilor care accepta retinerea in sarcina proprie a unor riscuri de dimensiuni reduse. Bonificatiile pleaca de la valori foarte apropiate de suma reprezentand franciza (partea de dauna care revine asiguratului) si ajung la reduceri de pana la 50% din valoarea primei de baza.

"Aceasta strategie de responsabilizare a clientilor nu poate fi decat in avantajul ambelor parti. Pentru asigurator, efectele pozitive se pot manifesta la nivelul cheltuielilor administrative. In schimb, clientul poate profita, pe termen lung, de beneficiile sistemului bonus-malus, in conditiile in care acesta tine cont de istoricul ratei daunei si de numarul de despagubiri solicitate companiei", au spus reprezentantii Allianz-Tiriac Asigurari.

Asigurati cu mai multe daune anuale

Potrivit statisticilor companiei, la nivelul anului 2005 frecventa daunelor s-a situat la aproximativ 65%. Altfel spus, doi din trei asigurati au inregistrat daune anul trecut. Totusi, o cercetare a Allianz-Tiriac a relevat faptul ca majoritatea clientilor (80%) nu au inregistrat nici macar o dauna. "Am constatat ca doar unul din cinci asigurati au inregistrat daune. Acest lucru se intampla pentru ca exista oameni care au chiar 4 accidente in acelasi an", a explicat Cristian Constantinescu.

Componente auto supraevaluate

Pe parcursul anului 2005 a crescut nu doar frecventa daunelor, ci si pretul pieselor de schimb. "Service-urile pun la piese o marja mult prea mare. Discutam in sute la suta", a declarat directorul general al Allianz-Tiriac. Potrivit reprezentantilor companiei, pe langa pretul componentelor a crescut si costul orei de manopera. Dauna medie a crescut in 2005 pana la 830 de euro, de la 540 de euro in 2004.

Risc asumat

In conditiile in care noul sistem de calcul va lua in considerare profilul asiguratului exista posibilitatea ca anumiti clienti sa plateasca mai mult decat o faceau pana la 1 iulie. Spre exemplu, daca un asigurat face parte din categoria de varsta 18-25 de ani el va avea costuri suplimentare, chiar daca nu are inregistrate daune, datorita gradului de risc aferent categoriei de varsta din care face parte. Pe de alta parte, in cazul clientilor cu mai multe daune pretul politei va creste semnificativ. In aceste conditii o parte a asiguratilor ar putea renunta la serviciile companiei. "Ne asumam acest risc. In cazul clientilor cu 3-4 daune pe an suntem chiar bucurosi daca renunta", au spus reprezentantii Allianz-Tiriac.

Lider si pe categoria CASCO

Efectele negative nu au ocolit activitatea Allianz-Tiriac Asigurari, care a inregistrat o accelerare a ritmului de crestere a daunei la nivelul portofoliului de polite CASCO. Astfel, potrivit datelor companiei, rata daunei in asigurarile CASCO s-a situat la 103,3% in 2005, comparativ cu 97,3% cu un an in urma. Totusi, anul trecut, Allianz-Tiriac a subscris pe sectorul CASCO un volum de prime de 132,5 milioane de euro, rezultat care asigura o cota de 35,8% pe piata de profil. La nivelul intregii piete, subscrierile din politele RCA, CASCO si Carte Verde au totalizat 636,8 milioane de euro, reprezentand 68,3% din subscrierile pe clasa asigurarile generale.

128 milioane euro, polite in primele cinci luni

Allianz-Tiriac Asigurari a incheiat, in primele cinci luni, polite de asigurari in valoare de 128 milioane de euro, in crestere cu 37% fata de intervalul similar al anului 2005, a declarat, ieri, directorul general al companiei, Cristian Constantinescu. Pe sectorul asigurarilor generale, societatea a subscris cu 31% mai mult fata de rezultatul consemnat in intervalul ianuarie-mai 2005, pana la 115 milioane de euro. "In schimb, politele de viata au insumat 13 milioane de euro, cu 126% mai mult fata de mai 2005", a adaugat Constantinescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.