Viitorii proprietari de licente de telefonie din generatia a treia (3G) vor fi obligati sa dezvolte retele de telecomunicatii care vor acoperi, pana la finele anului 2011, un numar de 11 orase mari ale Romaniei, printre care si capitala, potrivit caietului de sarcini al licitatiei publicat de IGCTI. In varianta supusa consultarii incepand cu 21 iunie, acoperirea minimala solicitata era de 45% din populatie, pana la 31 decembrie 2011.

Totodata, o alta modificare importanta adusa in caietul de sarcini este utilizarea tehnologiilor inclusiv in standardele IMT-2000/UMTS.
Initial, IGCTI (Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei) a propus doar standardul UMTS (Sistemul de Telecomunicatii Mobile Universale) care reprezinta contributia europeana la introducerea unui sistem de comunicatii radio mobile de generatia a treia in spatiul UE.
Standardul UMTS trebuie sa fie compatibil cu conceptul sistemului mobil de generatia a treia numit IMT-2000 (Telecomunicatii Mobile Internationale-2000) care a fost dezvoltat de UIT (Uniunea Internationala de Telecomunicatii) la nivel mondial.

Surse din piata telecomunicatiilor au declarat ca introducerea standardului IMT-2000 va permite si companiei Telemobil, operatorul retelei de telefonie mobila Zapp, sa participe la licitatia organizata de IGCTI. De altfel, reprezentantii Telemobil au anuntat, in luna martie, ca operatorul va participa la licitatia pentru ultimele doua licente 3G aflate in proprietatea statului.

La licitatia pentru ultimele doua licente 3G si-au mai anuntat intentia de participare Cosmote Romania, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si RCS&RDS, potrivit Mediafax.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.