Actionar majoritar al Conpet, statul refuza sa acorde dividendele cuvenite pentru 2005 Fondului Proprietatea

Avocatii celor care ar trebui sa primeasca despagubiri prin Fondul Proprietatea au ajuns sa reprezinte pe mostenitorii acestora. Intre timp, cei care au inaintat dosarele de despagubire s-au stins din viata. "E ridicol, dar am ajuns sa reprezentam mostenitorii celor care au introdus cereri de despagubire", ne-a declarat avocatul unuia dintre desproprietariti. In acest timp, statul, in calitate de proprietar al firmelor incluse in portofoliul Fondului Proprietatea, isi pune bete in roate, refuzind sa acorde dividende catre Fondul pe care tot el l-a infiintat.

Conpet dispune arbitrar

Adunarea Generala a Actionarilor de la Conpet - operator al sistemului national de transport al titeiului - a decis ca Fondului Proprietatea sa nu ii fie acordate dividende in valoare de aproape opt miliarde de lei vechi, desi Fondul detine 16% dintre actiunile Conpet. In replica, Fondul Proprietatea a formulat in instanta o cerere prin care solicita suspendarea efectelor hotaririi luate de AGA. AGA Conpet Ploiesti, al carei pachet majoritar de actiuni este detinut de Ministerul Economiei si Comertului (MEC), a aprobat, pe 30 iunie, o hotarire in care se arata ca toti actionarii - MEC, persoane juridice si persoane fizice - vor primi dividende, cu exceptia Fondului Proprietatea.

"Actionarului Fondul Proprietatea nu i se vor plati de catre Conpet dividende aferente exercitiului financiar 2005", se arata in hotarirea AGA, care nu justifica in nici un fel masura.

Seres se ascunde dupa Curtea de Conturi

Intrebat despre ratiunea pentru care unui actionar al unei societati comerciale i se poate refuza atribuirea oricaror dividende, macar pentru cele trei zile din anul trecut in care FP a fost actionar, presedintele Consiliului de Administratie al Conpet, Liviu Ilasi, ne-a trimis sa solicitam raspunsul la Ministerul Economiei si Comertului, principalul actionar al societatii. Ministrul Economiei, Codrut Seres, spune ca este interpretabil modul in care se face transferul.

"Juristii nostri au spus ca dividendele se aloca pro rata (doar in zilele in care au fost inregistrati ca actionari - n.red.), iar juristii Fondului au spus ca li se cuvin toti banii. Am vrut sa facem o conventie cu Fondul, sa ne intelegem, dar au refuzat. Am decis sa nu dam toti banii fara ceva scris, pentru ca ar putea veni Curtea de Conturi sa ne intrebe de ce am dat banii care s-ar fi cuvenit statului", spune Seres.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.