Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romanie (UNSAR) a adresat o scrisoare Guvernului Romaniei prin care se opune infiintarii unei Companii de Reasigurare impotriva Dezastrelor (CRID), pentru ca ar utiliza banii Fondului de garantare, au anuntat, luni, oficiali UNSAR

UNSAR nu e de acord cu intentia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) de a contribui la capitalizarea CRID deoarece banii din Fondul de Garantare sunt platiti de asiguratori, iar scopul acestui fond este acela de a acorda despagubiri pagubitilor sau creditorilor societatilor de asigurare aflate in lichidare.

Pe de alta parte, sustine UNSAR in scrisoarea adresata guvernului, CSA este autoritatea care supravegheaza societatile de asigurare, asadar nu poate sa devina actionar sau investitor la o entitate pe care o supravegheaza.

"In conditiile in care se mentine prevederea de infiintare a unei companii de reasigurare, societatile de asigurare nu sunt interesate sa participe la constituirea acesteia", a declarat, citat de NewsIn, directorul executiv al UNSAR, Florentina Almajanu. La ora actuala, 21 de companii de asigurare - reasigurare sunt membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare.

Scrisoarea prezentata la masa rotunda intitulata "Programul Roman de Asigurare la Catastrofe" propune ca in locul companiei de reasigurare, CRID, sa se puna bazele unui fond de asigurare, la care toti asiguratorii care subscriu riscului de catastrofa in Romania sa se ocupe de plasarea in reasigurari pe pietele internationale a respectivelor riscuri. Ideea crearii unei institutii de reasigurare, CRID, destinata acoperirii riscului de producere a dezastrelor, a fost asociata cu obligativitatea politelor de asigurare de catastrofe in proiectul elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Obligativitatea asigurarii locuintelor e un risc pentru imaginea firmelor

Proiectul guvernamental privind asigurarea obligatorie a locuintei, in forma sa actuala, ar putea deteriora imaginea industriei asigurarilor din Romania, pentru ca lichidarea daunelor va lua foarte mult timp, considera presedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

"Brokerii de asigurari, reprezentati de organizatia noastra (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania - UNSICAR - n.r.), sunt, in principiu, de acord cu ideea obligativitatii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, dar nu vrem ca imaginea industriei asigurarilor din Romania sa aiba de suferit de pe urma defectelor acestui proiect", a declarat, citat de NewsIn, Bogdan Andriescu.

"Ca reprezentanti ai intereselor clientilor societatilor de asigurari, ne gandim cu ingrijorare ca, in caz de dezastru natural, elaborarea si lichidarea dosarelor de dauna ale detinatorilor de polite de asigurare obligatorie a locuintei va dura foarte mult, din cauza numarului mic al inspectorilor de dauna, combinat cu numarul mare al dosarelor de rezolvat, ceea ce va provoca nemultuniri majore in randurile clientilor", a mai spus Andriescu.

"Pe de alta parte, proiectul guvernamental de constituire a unei Companii de Reasigurare impotriva Dezastrelor (CRID), cu participarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) la capitalizarea acesteia prin intermediul Fondului de Garantare, seamana cu proiectul fostei guvernari, care vroia sa constituie o societate de acelasi tip, la care actionar principal sa fie CEC, idee care a fost intre timp abandonata ca total neviabila", a adaugat Andriescu.

Scrisoarea de protest

Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintei, elaborat de catre guvern, prevede infiintarea unei Companii de Reasigurare impotriva Dezastrelor (CRID), care sa fie capitalizata de societatile de asigurare autorizate sa vanda polite de asigurare facultativa a locuintelor, in proportie de 70%, precum si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin intermediul rezultatelor plasamentelor disponibilitatilor financiare ale Fondului de Garantare, aflat in administratia acesteia, in proportie de 30%.

"Participarea CSA se face pe o perioada de sapte ani, urmand ca intr-o perioada de noua ani CRID sa ramburseze aceasta participare la capital cu o dobanda echivalenta cu cea acordata de Trezorerie pentru plasamentele Fondului de Garantare. La terminarea rambursarii imprumutului, CSA se retrage din actionariat", se spune in proiectul de lege elaborat de guvern.

Intr-o scrisoare de protest adresata guvernului Romaniei si prezentata cu ocazia evenimentului, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si-a exprimat dezacordul fata de participarea CSA la constituirea capitalului CRID.

"Banii din Fondul de Garantare, constituit in baza legii 136/1995, sunt platiti de asiguratori, iar scopul acestui Fond este acela de a acorda despagubiri pagubitilor sau creditorilor societatilor de asigurare aflate in lichidare", se spune in scrisoarea UNSAR.

"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este autoritatea care supravegheaza societatile de asigurare/reasigurare, deci nu poate sa devina actionar sau investitor la o entitate pe care o supravegheaza", se mai spune in scrisoarea adresata de UNSAR guvernului.

Potrivit datelor oficiale, in Romania, in acest moment, gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este de 4,3%.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.