Conducerea BCR va convoca in data de 4 august Adunarea Generala Extraordinara in scopul modificarii statutului bancii in sensul eliminarii prevederii ca unele decizii sa fie aprobate cu o majoritate de 75%, precizeaza surse din interiorul bancii, citate de Mediafax. Decizia vine in urma semnarii, anul trecut, a unui acord intre AVAS si cele cinci SIF-uri prin care urma a se renunta la majoritatea de 75% in schimbul listarii BCR pe piata de capital din Romania, in termen de trei ani de la incheierea privatizarii.

"SIF-urile si Erste Bank vor semna un acord suplimentar care sa stipuleze ca, in cazul delistarii bancii, dupa o perioada de tranzactionare la Bursa, sa se revina la majoritatea de 75%, cerere acceptata de banca austriaca", adauga sursele citate.

AVAS va incasa in urma vanzarii BCR catre Erste Bank, peste 2,2 miliarde de euro, cea mai mare suma dintr-o privatizare incasata de statul roman dupa 1989. Cele 2,2 miliarde euro reprezinta contravaloarea participatiei detinuta de AVAS in BCR, platita de Erste Bank in 2005. Suma totala platita anul trecut de banca austriaca pentru preluarea a 61,88% din BCR a fost de 3,75 miliarde euro.

Diferenta pana la 2,2 miliarde va fi impartita in cote egale de BERD si International Finance Corporation ce detin impreuna la BCR un pachet de 25% plus doua actiuni. O cota importanta de 30,12% din BCR este detinuta de cele 5 SIF-uri, iar un pachet de 8% a fost vandut salariatilor bancii si pensionarilor cu ultimul loc de munca in banca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.