Piata timplariei termoizolante este momentan impartita intre aproximativ 4.500 de agenti economici. Circa 60% din acestia sint IMM-uri. In cazul majoritatii, principalul avantaj este pretul. Mai putin calitatea. Dupa 2007, numarul jucatorilor se va diminua drastic.

IncepInd din 1990 a inceput sa se dezvolte si in Romania piata timplariei termoizolante (termopanul). In cei 14 ani cit a trecut de atunci cererea a devenit tot mai mare, iar oferta pe masura. Peste 4.500 de firme se bat momentan pe o piata de aproximativ 500 de milioane de euro care inregistreaza anual cresteri de 10-15%, iar lupta se pare ca nu este intotdeauna cinstita.

Calitatea pe jumatate

"Aproximativ 40% din societatile din acest domeniu ofera calitate, respecta tehnologia si clientul si nu lucreaza la negru. Restul sint firme mici care pacalesc clientul si nu respecta normele impuse", apreciaza Teodor Condea, secretar general in cadrul Patronatului Producatorilor de Timplarie Termoizolanta (PPTT).

Care sint pericolele

Un pret mai mic nu inseamna neaparat o afacere, iar riscurile pot fi multiple. Calitatea indoielnica a materialelor folosite, montajul defectuos, lipsa unor garantii sau chiar a facturilor, iata citeva din pericolele la care se pot expune romanii care doresc sa isi achizitioneze timplarie termoizolanta. Toate acestea pot duce la o camera neizolata termic, igrasie sau, in cel mai fericit caz, necesitatea de a schimba geamurile sau usile la putin timp dupa ce au fost montate.

Sudura cu fierul de calcat

"Am vazut cazuri in care s-au pus usi de interior cu profiluri pentru fereastra. De asemenea, se suda timplaria PVC cu doua fiare de calcat", povesteste Marin Crutescu, presedintele PPTT. "Un geam termopan nu poate costa 45-50 de euro metrul patrat. La acest pret ori nu sint respectate unele conditii tehnologice, iar produsul este de proasta calitate ori clientul este pacalit spunindu-i-se ulterior ca mai trebuie sa achite alte costuri suplimentare", sustine si Condea.

Preturile de pe piata

Pe piata exista trei tipuri de timplarie termoizolanta. Cele cu profiluri PVC, au preturi cuprinse intre 90 si 150 de euro metrul patrat, cele cu profil de aluminiu costa intre 60 si 300 de euro metrul patrat, iar cele din lemn substratificat pot costa intre 150 si 180 de euro, daca se foloseste lemn de molid sau brad si intre 180 si 220 de euro daca lemnul este de stejar.

Momentul 2007

Normele impuse de Uniunea Europeana o data cu integrarea tarii noastra in aceasta structura va insemna pentru micii intreprinzatori din industria de profil disparitia. "Din 2007 va fi obligatoriu sa ai certificat de producator ca in Comunitatea Europeana. Se pun tot felul de conditii referitoare la suprafata, la dotari, conditii de lucru si mai ales la respectarea normelor de mediu. Toata lumea va trebui sa aiba o statie de epurare care costa in jur de 20.000-30.000 de euro. O firma mica nu are atitia bani si astfel vor iesi din joc", sustine Marin Crutescu presedintele PPTT.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.