Comisia Europeana ar putea amenda Romania cu zeci sau sute de milioane de euro, daca se constata ca noua taxa pentru prima inmatriculare incalca libera circulatie

Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, a declarat ieri ca noul Cod fiscal risca sa incalce cerintele Uniunii Europene, referitor la o serie de taxe si impozite introduse, printre care se numara si cele pentru prima inmatriculare a autovehiculelor in Romania.

Potrivit lui Orban, decizia menita sa protejeze productia interna de automobile ar putea fi dezavuata de Uniune, adaugind ca exista deja o rezolutie prin care sint interzise astfel de masuri protectioniste. Tocmai in baza unui astfel de document, Comisia Europeana a deschis o procedura de incalcare a tratatului Uniunii privind principiul liberei circulatii a marfurilor in cazul Ungariei.

"Este intr-adevar deschisa o procedura de incalcare a tratatului pentru Ungaria. Daca in doua luni de la finalizarea acestei proceduri, tara respectiva nu-si modifica legislatia in conformitate cu directivele UE, atunci este sanctionata. Si daca nici atunci nu apare nici o modificare, cazul este analizat la Curtea Europeana de Justitie", a sustinut Orban.

Riscuri si penalizari

"Aceasta procedura se aplica numai statelor membre, deci Romania ar putea fi afectata dupa 1 ianuarie 2007. Actualele prevederi vor fi analizate de catre Comisie si, daca se constata ca Romania a incalcat acquis-ul comunitar, vom fi nevoiti sa modificam legislatia fiscala. In caz contrar, vom suporta penalizari financiare extrem de dure, de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro", a explicat secretarul de stat in MIE.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.