Au fost depistate peste 1.200 firme care nu functioneaza la sediul declarat. Directorul Registrului Comertului sustine ca numarul real al acestora este mult mai mare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a identificat 1.226 de firme care nu functioneaza la sediul declarat, institutia avertizand totodata ca tranzactiile realizate de aceste companii, intre ele sau cu alte societati, nu vor fi recunoscute de Ministerul Finatelor. Specialistii apreciaza ca firmele descoperite de Agentie nu sunt si singurii contribuabili inactivi. "In mod sigur, numarul societatilor care nu functioneaza la sediul declarat este mult mai mare", ne-a spus Eugen Ghiulea, directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului. Acesta a adaugat ca firmele inactive "sunt pasibile de dizolvare".

Societatile inactive fraudeaza statul

"Conform analizelor efectuate la nivelul central al ANAF s-a constatat ca exista persoane juridice inregistrate in scop comercial care nu functioneaza la sediile declarate. Acest gen de societati comerciale sunt utilizate cu scopul fraudarii bugetului general consolidat al statului, prin solicitarea ilegala de rambusare a TVA", se arata intr-un comunicat al ANAF. Cat despre procedura de depistare a contribuabililor inactivi, Dorin Tiganas ne-a spus ca "in principal au fost analizate firme care s-au sustras de la declaratiile domiciliului fiscal sau care au depus declaratii eronate. De asemenea, acestea au fost identificate si dupa ce au achizitionat facturi si nu au depus declaratii fiscale".

Neidentificarea companiilor la sediile declarate duce la imposibilitatea efectuarii inspectiei fiscale pentru determinarea corectitudinii respectarii reglementarilor fiscale si stabilirea realitatii TVA solicitata la rambursare. Codul Fiscal mentioneaza ca la stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unei tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei.

ANAF poate sa nu ia in considerare operatiunile realizate de un contribuabil declarat inactiv sau tranzactiile efectuate cu o companie de acest gen. Fiscul a realizat o lista care include acest gen de companii, aceasta urmand sa fie actualizata periodic, prin emiterea unor noi ordine ale presedintelui ANAF, Sebastian Bodu.

Numar mic de firme aflate in insolventa

In ciuda numarului mare de firme care nu functioneaza la sediul declarat, nu putem spune acest lucru si despre firmele aflate in insolventa. De mentionat ca acest lucru nu este imbucurator. Astfel, numarul societatilor aflate in insolventa, in Romania, este extrem de mic, sub 11.000, raportat la numarul total de societati comerciale, chiar daca a inregistrat, in 2005, o crestere cu 60 la suta fata de 2004, a declarat, miercuri, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, Arin Octav Stanescu. Potrivit Rompres, in prezent, in Romania exista 1,2 milioane comercianti din care 800.000 sunt societati comerciale, iar 250.000 sunt intrate in proces de radiere.

Integrarea nu va schimba cu mult situatia

Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va conduce la o crestere mai mare decat cea inregistrata anul trecut, a explicat presedintele UNPRL, pastrandu-se probabil un procent similar de 60 la suta, ceea ce inseamna ca vor exista in jur de 16.000 de firme in procedura de insolventa. Acesta a precizat ca realizarea unor planuri de organizare in procedura de insolventa pentru societatile cu capital majoritar de stat cu datorii mari reprezinta o solutie mult mai importanta decat ajutoarele de stat acordate acestor societati si care dupa integrare vor trebui returnate.

In Romania nu a fost constientizata deocamdata importanta procedurii de insolventa in cazul societatilor cu mari datorii, preferandu-se procedura de privatizare care s-a dovedit paguboasa in multe cazuri, a mai spus Arin Octav Stanescu.

250.000 de firme in proces de radiere

In Romania isi desfasoara activitatea circa 2.100 de practicieni in domeniul reorganizarii si lichidarii, veniturile totale ale acestora din aceasta activitate fiind, in 2005, de 650 miliarde lei vechi, adica 18 milioane euro.

"Fondul de lichidare are fata de practicienii UNPRL o datorie de 51,5 miliarde lei vechi, adica doua milioane de dolari, din actiunile de lichidare solicitate de ANAF pentru unele societati pentru care s-a solicitat lichidarea cu lichidatori judiciari", a spus presedintele Stanescu.

Acesta afirma ca este vorba de 38.000 de astfel de societati din circa 250.000 care se afla in proces de radiere si pentru care nu ar fi trebuit solicitat un lichidator. Cresterea taxelor pentru fondul de lichidare a inregistrat o crestere cu 10-20 la suta, ceea ce ar ajuta la acoperirea datoriilor fondului fata de lichidatori.

Noua lege privind procedura insolventei va intra in vigoare in aceasta luna si va aduce imbunatatiri si simplificari importante pentru iesirea de pe piata a societatilor neviabile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.